Hopp til innhold

– Jeg var som en bruksgjenstand for ham

– Han fikk rask kontroll over meg, forteller en av de fornærmede kvinnene i rettssaken mot den voldtektstiltalte elverumsingen.

Vitneboks

Ankesaken mot den voldtektstiltalte elverumsingen går i Eidsivating lagmannsrett. I tingretten ble han dømt til 15 års forvaring, men han anket dommen.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Ankesaken mot elverumsmannen forsatte i Eidsivating lagmannsrett torsdag. Han er tiltalt for vold og flere voldtekter av fire kvinner.

En av kvinnene forklarte seg i lagmannsretten i dag. Hun hadde kontakt med den tiltalte i cirka ett halvt år i 2006.

Ifølge tiltalen skal hun ha blitt voldtatt flere ganger, mens hun var sterkt påvirket av narkotika, som den tiltalte skal ha gitt henne.

– Han snakket til meg som om jeg var en hund

I retten forklarte hun at han fikk raskt kontroll over henne. Hun var rusmisbruker, og han hadde narkotika, forklarte kvinnen i retten.

I begynnelsen var han hyggelig og forståelsesfull, men etter hvert snudde dette, og den tiltalte ringte henne nesten daglig og ville at hun skulle komme til leiligheten hans.

– Han fikk meg til å føle meg liten. Han snakket nedlatende. Han snakket til meg som man snakker til en hund. Jeg måtte bare gjøre som han sa. Jeg var en bruksgjenstand, fortalte kvinnen i retten.

Hun synes det er ubehagelig å snakke om det som skjedde, og sier at mange av følelsene hun hadde på den tida kommer tilbake når hun sitter i vitneboksen.

– Jeg følte meg så maktesløs, og da han satte sprøyter på meg så mistet jeg kontrollen over kroppen. Det er vondt å tenke på hva han har gjort med kroppen min, siden jeg ikke husker så mye.

– Jeg ville ikke, men bare gjorde

Med klar og høy stemme forteller kvinnen bruddstykker av det som skjedde i den perioden hun hadde kontakt med den tiltalte.

Det er mye som er borte fra hukommelsen, siden hun var mye ruset i denne perioden. Gråten kommer når hun forteller at de hadde et seksuelt forhold, og at dette var noe hun ikke ønsket.

– Jeg hadde ikke kontroll i det hele tatt, og jeg ville ikke dette. Han satte sprøyte på meg, jeg mistet kontroll over kroppen min og han ville ha sex. Dette skjedde veldig mange ganger. Jeg ville ikke, men bare gjorde det.

– Var redd hjertet skulle stoppe

Hun forteller om en gang hun fikk en sprøyte fra en annen enn den tiltalte, og som hun satte sjøl. Den var veldig sterk, og kvinnen forteller at synet hennes forandret seg og at hun mistet kontakten med seg sjøl.

– Da vi reiste der ifra stoppet han bilen, og ville ha sex. Alt jeg husker er at jeg var så redd for at hjertet skulle stoppe, eller at jeg skulle slutte å puste.

Kvinnen har fortalt svært få om det hun har opplevd, og forteller i retten at hun kjenner en veldig skamfølelse for det som har skjedd.

– På den tiden var jeg ensom, og hadde ingen nettverk. Og jeg var veldig skamfull. Jeg følte meg møkkete, og syntes det var ekkelt.

Hun forteller at hun sliter med mye angst og redsel, og at hun til tider kan være redd menn. I retten kom det også fram at hun har mye mareritt.

Ifølge tiltalen skal kvinnene vært mer eller mindre bevisstløse av narkotika under mange av voldtektene, han filmet også flere av voldtektene. En av kvinnene er den tiltaltes avdøde kone.

Flere saker fra Innlandet