Hopp til innhold

– Kona levde i et regime av vold og trusler

Aktor Iris Storås er ikke i tvil om at den voldtektstiltalte elverumsingen må dømmes på alle punktene han er tiltalt for. – Kona levde i et regime av trusler, vold, mishandling og frykt, sa aktor i sin prosedyre.

Aktor Iris Storås

Iris Storås er aktor i saken mot den voldtektstiltalte elverumsingen.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Ankesaken mot den voldtektstiltalte elverumsingen fortsatte i Eidsivating lagmannsrett onsdag. Han er tiltalt for flere voldtekter av fire kvinner, og ble i tingretten dømt til 15 års forvaring. Han anket dommen, og har hele tiden nektet straffskyld.

Onsdag var det prosedyrer angående skyldspørsmålet. Aktor Iris Storås begynte prosedyren med å fortelle om hvordan livet til den tiltaltes avdøde kone var.

– Hun gikk på tå hev

Vitner som forteller om en livredd og forslått kvinne, videoer som viser hvordan han kjefter, slår henne og voldtar henne i bevisstløs tilstand og politirapporter som forteller om en kvinne med blåmerker og om naboer som tror noen blir slått ihjel i leiligheten og hører rop om hjelp.

Foreldre som etter hvert ikke kjente igjen en datter som gikk ned mange kilo, var sliten, stille og nedfor.

– Hun levde i et regime preget av trusler, vold, mishandling og frykt i denne leiligheten. Hun gikk på tå hev og gjorde det hun kunne for å tilfredstille ham. Jeg betviler ikke at hun elsket ham, men det er også det som gjør det ekstra vondt. Hun ville gjøre alt for tilfredstille ham og hans behov.

– Filmet handlingene sjøl

Aktor sa at saker som dette ofte blir henlagt, fordi det bare er to til stede og ingen vitner. Kvinnen husker ikke hva som har skjedd, og gjerningsmannen sier at alt skjedde frivillig. Men det er noe som er annerledes i denne saken, sa aktor, filmene, og de fornærmede som husker glimt av det som skjedde.

– De forteller hvordan de hadde det etter voldtektene, hvordan kroppen føltes og vi gjenkjenner det de sier i de andres historie. Det er et mønster. Og vi har filmer som viser hvordan han setter sprøyter, slår, kjefter, spytter og voldtar. Han har selv filmet dette, sa aktor Storås i sin prosedyre.

Aktor sa også at en annen ting er annerledes når det gjelder tiltaltes kone, hun er død. Hun kan ikke fortelle, så man må se den tiltaltes forklaring.

– Han sier hun var voldelig, at hun var vanskelig. Jeg spurte ham hvorfor han filmet? Han svarer at det var for å vise henne hvor slitsomt det var for ham. Så vi må se på filmene og hva vitnene sier sammenlignet med ham. Og det er ikke tvil om hvordan hun hadde det, sa aktor.

Stor forskjell på forklaringene

Hun gikk igjennom hva blant annet filmene viser og hva vitner forteller, og viser til at det den tiltalte forklarer står i sterk kontrast til hva filmer og vitner forklarer.

– Forklaringene mellom den tiltalte og de fornærmede er svært ulike. Han mener de samtykket, noe jentene benekter. De har aldri sagt at han kunne ha sex med dem når de var bevisstløse.

I tingretten ble elverumsingen frikjent for en av voldtektene som ifølge tiltalen skjedde i mars i fjor. Da mente retten at det ikke fantes nok bevis. Aktor sier i lagmannsretten at hun ikke er i tvil om at det kvinnen forklarer er sant.

– Hun har forklart at han ga henne blant annet Ghb og amfetamin. Hun ble borte, og våknet opp av at han forsøkte å ha samleie med henne. Det finnes ikke film av dette slik det gjør med hans kone, men gjør det at vi ikke kan tro på henne? Etter min vurdering er det ikke tvil om at hun snakker sant.

– Må dømmes på alle punktene

Aktor fortsatte med å si at det kvinnen forklarer om at hun fikk narkotika av den tiltalte, og bare husker glimt av det som skjedde, er kjernen i saken. De fornærmede er ruset og husker lite.

Da aktor nærmet seg slutten av sin prosedyre og snakket om tiltalepunktet som gjelder oppbevaring av barneporno sier hun henvendt til juryen som skal ta stilling til om den tiltalte er skyldig eller ikke:

– Det er ingen grunn til å feste litt til hans forklaring på dette punktet heller. Jeg er ikke tvil om at han må dømmes på alle tiltaltepunktene, sa aktor Iris Storås.