Hopp til innhold

2024 har så vidt starta, men allerede har flere drap rysta landet

Tre dager inn i 2024 har det allerede vært tre drapshendelser i Norge.

Kvinne funnet drept i bil i Elverum

FUNNET I BIL: I Elverum ble en kvinne funnet drept i en bil natt til 2. januar. En hardt skadd mann ble funnet i den samme bilen. Han ble sikta for drap, og døde senere på sjukehus.

Foto: Roar Andre Berntsen / NRK

1. nyttårsdag ble et par i 40-åra og deres 19 år gamle sønn funnet døde i Sørfold kommune i Nordland. I tillegg ble det funnet to barn på stedet, ett av disse var skadd og ble frakta til sjukehus.

Tenåringen er sikta for drap på de to andre, og politiet jobber ut ifra en hypotese om at den sikta først drepte de to, før han skadet halvsøsteren og tok sitt eget liv.

Drapene skjedde på en privat adresse, og ifølge politiet var drapsvåpenet kniv.

Les også Ordfører etter tre døde i knivhendelse: – Dypt tragisk

Politiet jobber på åstedet etter knivdrap i Sørfold i Nordland.

Sørfold drap

DRAPENE I SØRFOLD: Flere av de som bor i Sørfold kommune beskriver familien som flotte folk, og sier at det ikke var noe som tydet på at noe slikt kunne skje.

Foto: Lisa Ailin Rosvoll Berntzen / Saltenposten/NTB

Funnet drept i en bil

Natt til 2. januar ble en kvinne funnet død i en bil i Elverum i Innlandet etter at hun var meldt savnet etter et besøk på sjukehuset der. En hardt skadd mann ble funnet i den samme bilen. Begge hadde skuddskader. Mannen ble fløyet til sjukehus, men døde senere på sjukehuset.

Mannen ble sikta for drap, og det viste seg at mannen var ilagt et besøksforbud overfor den drepte. Han skal ha brutt dette besøksforbudet flere ganger, og skal blant annet ha satt sporingsutstyr på kvinnens bil.

Kvinnens familie er kritiske til måten saken har blitt håndtert av politiet. De mener at dette var en varslet drapssak, og at politiet kunne ha gjort mer for å hindre det fatale utfallet.

Les også Politiet: Den sikta mannen etter drapet i Elverum er død

Kvinne drept i Elverum

Bilder -«Alvorlig hendelse Elverum» 3

UNDER ETTERFORSKNING: Den sikta i drapet i Elverum er under etterforskning for flere brudd på besøksforbudet mot den avdøde kvinnen, bekrefter politiet til NRK.

Foto: Petter Aamodt / Petter Aamodt

Sikta kvinne på frifot

Senere 2. januar kom det melding om at en mann i 50-åra var funnet drept i Stavern i Larvik kommune i Vestfold. Politiet hadde rykka ut til boligen etter at familiemedlemmer tok kontakt og var bekymret fordi de ikke fikk kontakt med en slektning.

Politiet har tatt ut siktelse mot en kvinne i 40-åra som fremdeles er på frifot. Ifølge politiet er det en relasjon mellom den sikta og den avdøde.

Politiet leter etter kvinnen, og har ikke tatt stilling til om de skal etterlyse henne internasjonalt.

Les også Mann funnet drept i Stavern – kvinne siktet

En avdød mann bæres ut av en bolig i Stavern.

Krimteknikere gjør undersøkelser i en bolig i Stavern.

IKKE IDENTIFISERT: Mannen som er drept i Stavern er ikke identifisert, men politiet har en formening om hvem det kan være.

Foto: Theo Aasland Valen / NRK

Flere drept i 2023 enn de ti siste åra

Det har altså vært tre drapshendelser bare i løpet av årets første to dager.

Fjoråret var et år med unormalt mange drapssaker. I løpet av 2023 satt norsk politi i gang etterforskning av 33 drapssaker med i alt 36 ofre, ifølge NTB. I tre av disse sakene var to personer drept, og i en av sakene er offeret fremdeles ikke funnet.

Det er første gang siden 2013 at antall drapsofre har passert 30 i løpet av et år. Til sammenligning ble det i 2022 registrert 26 saker med 29 ofre.

En krimtekniker fra politiet jobber ute på et åsted. Vedkommende har med en lommelykt og leter etter spor i snøen. I bakgrunnen kan vi se en bil som er nedsnødd. Vi kan også se politiets sperrebånd og en sammenslått pappeske.

2023: 15 av drapene i fjor var partnerdrap. I 12 av de 15 sakene er det en mann som har drept en kvinne.

Foto: Bjarte M. Johannesen / Bjarte Johannesen/NRK

I 28 av disse sakene skjedde drapene i private hjem, og 19 av de drepte var menn, 16 var kvinner, og ett av ofrene var en åtte år gammel jente drept. I mer enn halvparten av sakene var det en slektning eller en person offeret hadde en relasjon til som var sikta.

Når det gjelder drapsvåpen er det kniv som blir brukt oftest. I 13 av drapssakene i fjor ble det brukt kniv. I minst ti drap ble det benytta skytevåpen.

Les også Sju menn siktet for kidnapping

Denne bilen skal ha krasjet i rundkjøringen i Kongsvinger etter biljakten

Flere saker fra Innlandet