Hopp til innhold

Håkon (18) skal hjelpe unge etter pandemien: – Vil løse reelle problemer

Pandemien har påvirket unges mentale helse i negativ grad. 18 år gamle Håkon Ellingsen håper å gjøre en forskjell – med en ny global helseapp.

Håkon Ellingsen.

VIL SKAPE ENDRING: – Vi tror veldig på visjonen vår, og vi tror markedet og samfunnet vil ha godt av det vi kommer til å gjøre de neste årene, sier 18 år gamle Håkon Ellingsen.

Foto: Ann Kristin Mo / NRK

Som 12-åring begynte Håkon Ellingsen å utvikle digitale plattformer. Allerede som 14-åring solgte han sin første egenutviklet plattform, et spillkasino, for 10 000 dollar.

Nå, fire år senere, er han klar for å lansere et nytt produkt.

Det hele startet på gutterommet i Kongsvinger. Basert på en idé brukte han tiden under pandemien til å rekruttere utviklere og designere fra hele verden.

Sammen lagde de «Ellingsen Group», et teknologisk selskap. Nå er målet å skape et digitalt produkt som kan hjelpe andre.

– Det er et stort ansvar, men det er jeg villig til å bære, sier 18-åringen.

Les også Unge slit meir med psykiske problem under pandemien

Sondre Hillestad diskuterer med klassekamerat.

Vil være en motkraft med «Bloomful»

I en fersk rapport fra Folkehelseinstituttet, som viser til flere norske undersøkelser, står det at symptomer på angst og depresjon har økt noe under pandemien blant unge i alderen 11–19 år.

Ellingsen håper å bidra til endring. Han mener mange av teknologigigantene lanserer plattformer som skaper flere problemer enn de løser.

– Vi vil være en motkraft i teknologiindustrien. Vi vil løse reelle problemer, sier han.

Derfor skal 18-åringen, sammen med flere i Ellingsen Group, lansere en app som heter «Bloomful».

Appen skal være et lavterskeltilbud for unge, der brukere kan komme i kontakt med psykologer fra mobiltelefonen.

Ung grunder.

75 ANSATTE: Ellingsen Group holder til i Kongsvinger. Hovedinntektskilden til selskapet får de ved å jobbe med utvikling og design for andre selskap. De har også investorer. 18-åringen har nå 75 ansatte, hvor 25 jobber fast. Disse er fra rundt om i verden, og samarbeider digitalt. Bildet er fra gutterommet, der alt startet.

Foto: Ann Kristin Mo / NRK

– Vi ser at mange unge sliter med den psykiske helsen, og vi ser at tilbudene er sentralisert – noe som gjør at ikke alle har tilgang på gode tilbud i sitt nærområde. Med appen kan folk begynne å søke hjelp gjennom det digitale.

– En fornuftig vei inn

Jens Christoffer Skogen er seniorforsker ved FHI, og har sammen med Universitetet i Bergen og Bergen kommune, i forskningsprosjektet «Bergen i Endring», gjort flere målinger av den psykiske helsen til blant annet ungdom under pandemien.

Undersøkelsene de har gjort, viser at pandemien har påvirket den psykiske helsen deres i stor grad.

– Vi har sett en økning av typiske symptomer på angst og depresjon fra tidlig i pandemien til rundt ti måneder ut i pandemien. Det henger fint sammen med andre undersøkelser, både nasjonalt og internasjonalt, sier han.

Seniorforskar ved Folkehelseinstituttet Jens Christoffer Skogen

FLERE SLITER: – Vi ser en økning i selvrapporterte psykiske plager, både blant ungdom og unge voksne. Vi ser også at andelen barn og unge som kontakter helsetjenesten på grunn av psykiske problemer har økt, sier Skogen.

Foto: Bergit Sønstebø Svendseid / NRK

Skogen synes prinsippet med å lage en app for å hjelpe unges psykiske helse, er en god idé.

– Det er et bra initiativ. Så lenge man tar de rette skrittene, så tenker jeg at det er et positivt bidrag. Det er behov for tjenester som er tilpasset ungdom i dag. Mye av livene deres foregår på digitale plattformer, så jeg tenker at det er en fornuftig vei inn for å møte ungdom på.

Les også Økning i bruk av antidepressiva blant unge: – Skulle ønske det var et bedre tilbud

Sandra står med ryggen til i en grå hettegenser.

Håper å skape en dominoeffekt

Lanseringen av appen er rett rundt hjørnet. 18 år gamle Ellingsen håper den vil være til nytte for unge som sliter.

Appen vil først gå ut til brukere i Norge, men Ellingsen sier han har internasjonale ambisjoner for appen. Han håper også på konkurranse fra andre.

– Det viktigste for oss er å skape en dominoeffekt, hvor andre aktører kommer etter og lager lignende apper. Om vi kan være en innovatør i industrien, så er det bare bra med konkurranse. Da har vi gjort jobben vår.

Les også Lagde husarbeid-app på tull: Nå bidrar han til likestilling i andres hjem

Robin Havre viser frem appen ute i vintersola

Flere saker fra Innlandet