Hopp til innhold

Aktor vil ha 15 års forvaring for voldtektstiltalt elverumsing

Aktor Iris Storås la ned påstand om 15 års forvaring for elverumsmannen, som er tiltalt for blant annet flere grove voldtekter av fem kvinner. – Bare på denne måten kan vi være trygge på at samfunnet er beskyttet mot tiltalte, sa aktor.

Aktor Iris Storås

Aktor Iris Storås i samtale med politietterforskere før retten ble satt.

Foto: Linda Vespestad / NRK

38-åringen er i tillegg tiltalt for vold og trusler mot flere av kvinnene. Flere av voldtektene ble filmet av tiltalte sjøl, og kvinnene var mer eller mindre bevisstløse av narkotiske stoffer. En av kvinnene var tiltaltes kone.

Elverumsingen har hele tiden nektet straffskyld, og mener at alt som skjedde var frivillig. Torsdag var det klart for prosedyrer og påstander i Sør-Østerdal tingrett.

– Løgn for å slippe straff

I sin prosedyre sa aktor Iris Storås at hans forklaring om at det ikke var trusler, at kvinnene ikke var ruset, at det ikke var vold og at alt som skjedde var frivillig, er i sterk kontrast til hva kvinnene forteller.

– De fornærmede forteller om vold, trusler, tvang og at tiltalte som setter sprøyter på dem. Og vi kjenner igjen det de forteller, fordi tiltalte har filmet flere av overgrepene. Vi kjenner igjen handlingsmønsteret hans, sa aktor Iris Storås.

Iris Storås, Steinar Thomassen

Aktor Iris Storås og forsvarer Steinar Thomassen.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Storås mener at alt er løgn fra tiltalte for at han skal slippe unna sine handlinger, mens kvinnene er troverdige.

– Ingen tvil om hvordan kona hadde det

Det er mange sterke historier fra kvinnenes liv med den tiltalte, som aktor forteller i sin prosedyrer.

Man kan høre stille gråt fra tilhørerbenken, og tiltalte gjemmer ansiktet i hendene når aktor begynner å fortelle om hvordan han behandlet sin kone, som døde av overdose i januar.

– Det er så mange bevis at det ikke er tvil om hvordan hennes hverdag med den tiltalte har vært. Det er mange filmer, og vi har hørt mange vitner fortelle om en forslått og redd kvinne, som har fortalt til flere hvordan hun hadde det, og at hun ønsket å flytte fra mannen, sa aktor.

– Viser ingen medfølelse

Påtalemyndigheten mener det finnes sju voldtektsfilmer av kona, som tiltalte sjøl har filmet. Den tiltalte har forklart at det hele var et rollespill, og at de skulle selge filmene.

– Det er tydelig at hun ikke spiller. Hun er bevisstløs, han behandler henne som en gjenstand, han er brutal og hardhendt. Jeg har sett på ham flere ganger under rettssaken, som når de fornærmede har forklart seg. Jeg ser ingen medfølelse. Det har ikke kommet en unnskyldning. Det finnes ingen erkjennelse av hva han har gjort mot disse jentene, sa aktor.

Storås sa at de eneste gangene hun har sett en reaksjon er når han føler ubehag for seg selv.

–- Han skylder på kvinnene. Han har ikke gjort noe galt. Han spytter og sparker på dem. Under en av filmene kan vi høre at kvinnen gir uttrykk for smerte, likevel stanser han ikke.

– Stor fare for gjentakelse

Det er tre punkt som må oppfylles for at man kan dømme en person til forvaring. Gjentakelsesfare, at det er en alvorlig handling og samfunnet må vernes mot personen.

– Dette er uten tvil alvorlige hendelser og det er stor fare for gjentakelse. Han må dømmes til forvaring, bare på denne måten kan vi være trygge på at samfunnet er beskyttet mot tiltalte, sa aktor Storås før hun la ned en påstand om 15 års forvaring.

Aktor la ned påstand om 15 års forvaring, med en minstetid på 10 år.

Forsvarer Steinar Thomassen mener straffen er alt for streng, og at den tiltalte må få en samlet dom og ikke dømmes for hvert tiltaltepunkt. Forsvareren skal holde sin prosedyre senere i dag.