Hopp til innhold

– Traumatisert etter overgrep

Flere av kvinnene som skal ha blitt utsatt for overgrep av en 38 år gammel Elverums-mann har fått diagnosen posttraumatisk stresslidelse. En psykologspesialist sammenligner reaksjonen til en av kvinnene med reaksjonen til et torturoffer.

Rettssak mot elverumsmann tiltalt for voldtekt

Rettssaken mot en 38 år gammel Elverums-mann som er tiltalt for grove voldtekter er inne i sin siste uke.

Foto: Anette Strand Slettmoen / NRK

Elverumsmannen er tiltalt for grove voldtekter av fem kvinner i Elverum. Overgrepene skal ha skjedd mens kvinnene var påvirket av narkotiske stoffer og ute av stand til å gjøre motstand.

Sammenlignet med torturoffer

Psykologispesialist Cindy Berger vitnet i retten i dag. Hun er spesialist på traumer og har blant annet jobbet med mennesker som har vært utsatt for vold, overgrep og tortur. Siden i sommer har hun behandlet en av kvinnene som skal ha blitt utsatt for overgrep av Elverums-mannen.

– Hun er ekstremt traumatisert, sa Berger i retten, og sammenlignet symptomene kvinnen har hatt i ettertid med noe et torturoffer kan oppleve etter et overgrep.

– Sover med klærne på

I retten fortalte Cindy Berger at kvinnen har store problemer med å fungere i hverdagen etter det som har skjedd med henne.

Ifølge psykologen viser kvinnen tegn på posttraumatisk stresslidelse, som Berger mener blant annet skyldes overgrepene hun har blitt utsatt for av tiltalte.

– Hun har flash-backs, søvnproblemer og mareritt, og har problemer med å stole på andre, fortalte psykologspesialisten i retten i dag.

Hun fortalte også at kvinnen har problemer med å kle av seg og at hun derfor ligger med klærne på.

– Sadisme og ondskap

Cindy Berger beskriver overgrepene mot kvinnen som sadisme og ondskap. Kvinnen har fått behandling hos psykologspesialisten siden i sommer. Berger sier det vil ta lang tid før kvinnen vil klare å bearbeide det som har skjedd og komme videre i livet.

– Det er ikke mulig å komme gjennom disse erfaringene uten å bruke lang tid på å reparer det, sa Berger i retten.

Da kvinnen kom til behandling hos Berger hadde hun vanskeligheter med å fortelle om det som hadde skjedd i Elverum.

– Hun husket dårlig. Hun skalv og hadde problemer med å snakke i hele setninger, sier Berger.

Fra snill til truende

Retten fikk en forklaring fra psykologispesialisten som lignet på forklaringer retten har hørt fra vitner og fornærmede tidligere.

Under behandlingen skal kvinnen ha beskrevet tiltalte som hyggelig og beskyttende da de møttes. Deretter skal han ha blitt kontrollerende og truende. Hun følte at tiltalte brøt henne ned.

– Hun var redd for ham og på et vis avhengig av ham. Hun så ingen løsning på hvordan hun skulle klare å komme seg bort fra ham, sa Berger.

Psykologispesialisten mener det var liten grad av frivillighet i forholdet mellom kvinnen og den tiltalte.

Hun opplevde det som om hun var i et helvete og at hun ville dø, sa Berger.

Kjæreste forklarte seg

Kjæresten til en av de fornærmede kvinnene vitnet også i dag. Han sa kjæresten beskrev tiltalte som dominerende og at han har forstått at hun var redd ham.

Fra vitneboksen i dag, sa han at kjæresten sliter med angst og mareritt.