Hopp til innhold

Aktor vil øke til 15 års forvaring

Aktor i saken mot den voldtektstiltalte Elverumsmannen vil øke sin påstand fra 12 til 15 års forvaring.

Elverum tinghus

Saken mot 38-åringen går i Sør-Østerdal tingrett.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Det opplyste aktor Iris Storås mot slutten av dagens rettsforhandlinger i Sør-Østerdal tingrett.

Bakgrunnen for å øke påstanden er de mange og svært alvorlige forholdene som er kommet fram i løpet av de to ukene saken har gått for retten.

Dette er strengere påstand enn i den mye omtalte Alvdalssaken, hvor det ble lagt ned påstand om 14 års forvaring.

Den 38-årige Elverumsmannen er tiltalt for voldtekt av flere kvinner mens de var dopet ned, og ute av stand til å gjøre motstand.

Posttraumatisk stress

Flere av kvinnene som skal ha blitt utsatt for overgrep av en 38 år gammel Elverums-mann har fått diagnosen posttraumatisk stresslidelse. En psykologspesialist sammenligner reaksjonen til en av kvinnene med reaksjonen til et torturoffer.

Psykologispesialist Cindy Berger vitnet i retten i dag. Hun er spesialist på traumer og har blant annet jobbet med mennesker som har vært utsatt for vold, overgrep og tortur. Siden i sommer har hun behandlet en av kvinnene som skal ha blitt utsatt for overgrep av Elverums-mannen.

– Hun er ekstremt traumatisert, sa Berger i retten, og sammenlignet symptomene kvinnen har hatt i ettertid med noe et torturoffer kan oppleve etter et overgrep.

– Sover med klærne på

I retten fortalte Cindy Berger at kvinnen har store problemer med å fungere i hverdagen etter det som har skjedd med henne.

Ifølge psykologen viser kvinnen tegn på posttraumatisk stresslidelse, som Berger mener blant annet skyldes overgrepene hun har blitt utsatt for av tiltalte.

– Hun har flash-backs, søvnproblemer og mareritt, og har problemer med å stole på andre, fortalte psykologspesialisten i retten i dag.

Hun fortalte også at kvinnen har problemer med å kle av seg og at hun derfor ligger med klærne på.

Flere saker fra Innlandet