Hopp til innhold

– Urimelig at hun ikke skal få oppreisning fordi hun er død

De fem bistandsadvokatene til de fornærmede i voldtektssaken i Elverum la ned påstand om oppreisning på mellom 150 000 kroner og 250 000 kroner. Samlet er oppreisningsbeløpet på over en millioner kroner.

Helge Hartz

Helge Hartz er bistandsadvokat for den tiltaltes avdøde kone. - Hun bør også få oppreisning, mener Hartz.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

Det ble også lagt ned påstand om oppreisning til tiltaltes avdøde kone.

Elverumsmannen er tiltalt for flere voldtekter av fem kvinner, som var mer eller mindre bevisstløse da overgrepene skjedde. Tiltalte filmet sjøl flere av voldtektene.

Ber om til sammen 1 050 000 kroner

Aktor la torsdag ned påstand om 15 års forvaring , med en minstetid på 10 år, mens forsvareren til mannen mener han må frikjennes for voldtektene han er tiltalt for.

Vanligvis i voldtektssaker så ligger oppreisningsbeløpet på 150 000 kroner, men i særdeles alvorlige saker kan beløpet økes. Det var bare en av bistandsadvokatene som mente at det beløpet av dekkende.

To ba om 200 000 kroner, og to ba om 250 000 kroner i oppreisning. En av disse er Jostein Løken.

Han er bistandsadvokat for en av jentene, som bodde hos den tiltalte i et par månender.

– Hun er hardt rammet

38-åringen er tiltalt for å ha voldtatt henne, mens hun var i bevisstløs tilstand. Han skal også ha satt sprøyter med narkotika på henne.

Jostein Løken

Jostein Løken er bistandsadvokat for en av jentene som den tiltalte skal ha voldtatt flere ganger, ifølge tiltalen.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

Han filmet en av voldtektene, der han voldtekt henne med en gjenstand. Jenta ble til slutt hentet av barnevernet.

– Hun er hardt rammet av det som har skjedd henne. Hun har fått flere tilbakeslag. Blant annet brøt hun sammen i retten tidligere i uka. Hun har også blitt utsatt for en ekstrem tilleggsbelastning ved at overgrepene ble filmet, og hun vet ikke om disse filmene har blitt distribuert til andre, sier Løken.

Helge Hartz

Helge Hartz er bistandsadvokat for den tiltaltes avdøde kone. - Hun bør også få oppreisning, mener Hartz.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

Og bistandsadvokaten la til at det har vært en stor tilleggsbelastning for kvinnen at tiltalte ikke viser anger eller medfølelse. Han la ned påstand om oppreisning på 250 000 kroner.

Det er ingen tvil om at det jentene har opplevd har gått sterkt inn på dem, flere av bistandsadvokatene forteller om jenter som har forsøkt å ta livet sitt etter det som har skjedd.

– Levde under grufulle forhold

Bistandsadvokat Helge Hartz vil at den tiltaltes avdøde kone skal tilkjennes en oppreisning etter rettens skjønn, oppad til 250 000 kroner.

Kona døde av en overdose i januar, og krav om oppreisning stiller seg derfor i et annet lys enn for de andre kvinnene.

– Det er opp til retten, og finne ut om hun har krav på oppreisning fordi hun er død. Jeg mener det er helt feil om man ikke kan kreve oppreisning etter hennes død. Kravet er reist på vegne av henne for den tort og svie hun måtte tåle i sitt forhold med den tiltalte, sa Hartz.

Bistandsadvokat mener at hvis kona ikke får oppreisning, vil det bare fører at den tiltalte slipper lettere unna, fordi hun døde.

– Hun ble utsatt for opprørende handlinger. Det var grufulle forhold hun ble utsatt for. Det er grovt urimelig at hun ikke skal få oppreisning, fordi hun døde før det ble kjent hvordan hun hadde det.

Økonomisk tap

Det ble lagt ned påstand om en oppreisning om 150 000 kroner for en av jentene, som den tiltalte skal ha voldtatt en gang i mars i år. Rett før han ble pågrepet.

For en av jentene ble det lagt ned påstand om en oppreisning på 200 000 kroner, og et økonomisk framtidig tap på 100 000 kroner.

Mens bistandsadvokat Inger Marie Støen la ned påstand om 200 000 kroner for sin klient.

Flere saker fra Innlandet