Hopp til innhold
Info fra NRK

Plan får TV-aksjonen i NRK 2021

Plan Norge er tildelt TV-aksjonen i NRK 2021. TV-aksjonen går av stabelen søndag 24. oktober.

Plan - TV-aksjonen i NRK 2021

"Barn, ikke brud" blir aksjonsnavnet når Plan Norge skal ha TV-aksjonen i NRK 24. oktober 2021.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har besluttet å gi neste års TV-aksjon i NRK til Plan International Norge etter en enstemmig innstilling fra Innsamlingsrådet i NRK.

"Barn, ikke brud"

Plan Norge har valgt aksjonsnavnet "Barn, ikke brud". Formålet er å hindre at jenter giftes bort som mindreårige i fem land der barneekteskap er utbredt praksis. Disse landene er Bangladesh, Nepal, Niger, Malawi og Mali.

I 2021 går TV-aksjonen av stabelen søndag 24. oktober.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er godt fornøyd med innsamlingsrådets vurdering av årets søknader. – Jeg er helt sikker på at dette er en aksjon som vil engasjere folk i hele Norge, sier Eriksen.

Lederen i Innsamlingsrådet i NRK, Erik Samuelsen, sier Plan har et målrettet og godt prosjekt for å hindre barneekteskap slik at jenter i disse landene kan få en bedre fremtid. – Vi mener søknaden viser et sterkt behov for denne aksjonen, sier Samuelsen.

Les: Søknaden til Plan International Norge

Generalsekretær Kari Helene Partapuoli i Plan International Norge er naturlig nok svært glad for å få neste års TV-aksjon. – Vi er utrolig glade og takknemlige for at Norges største dugnad skal handle om kampen mot barneekteskap. Dette er en av vår tids viktigste jentesaker, sier Partapuoli.

Partapuoli ønsker samtidig WWF Verdens naturfond lykke til med årets aksjon. – Vi ønsker WWF lykke til med sin aksjon for det som er viktig sak, og ser fram til å lære av dem og samarbeide med vår aksjon.

Over 200 millioner

TV-aksjonen i NRK-regi kalles gjerne verdens største dugnad. Aksjonen har utviklet seg til et nasjonalt løft for en god sak. Siden starten i 1974 er det samlet inn over åtte milliarder kroner gjennom TV-aksjonen, omregnet til dagens kroneverdi.

De siste årene har innsamlingsbeløpet ligget på i overkant av 200 millioner kroner. Det er et storstilt innsamlingsapparat som stables på beina hver høst. Rundt 100 000 bøssebærere mobiliseres og de forsøker å få besøkt samtlige 2,3 millioner norske hjem.

Tallet på søkerorganisasjoner har vært ganske stabilt fra år til år, og stort sett har det vært mellom 12 og 15 organisasjoner som har søkt om å bli tildelt TV-aksjonen i NRK det enkelte år.

Rådssekretær Erik Skarrud i Innsamlingsrådet som bestyrer TV-aksjonen i NRK sier det er mange av de samme søkerne som går igjen år etter år.

- Det er kanskje ikke så rart når vi vet omfanget og størrelsen på det som gjerne kalles verdens største dugnad. Det skal et stort apparat til for å håndtere en så stor innsamlingsaksjon, sier Skarrud.

Totalt var det 12 søknader om å få TV-aksjonen i NRK for 2021.

Verdens naturfond i 2020

Nå i 2020 er det WWF Verdens naturfond som er tildelt TV-aksjonen i NRK. WWF ønsker å bekjempe plastproblemet i verdenshavene. Kongen er høy beskytter av årets TV-aksjon i NRK.