Hopp til innhold
Info fra NRK

Kongen er beskytter for årets TV-aksjon

H.M. Kong Harald er høy beskytter for årets TV-aksjon i NRK.

Hans Majestet Kong Harald

Kongehuset har hatt tradisjon for å stille som høy beskytter for TV-aksjonen helt siden starten i 1974. I år er det H. M. Kong Haralds tur.

Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff

– Kong Harald har et sterkt engasjement for miljøspørsmål og et nært forhold til havet. Som kronprins var Kongen president i WWF Verdens naturfond i 20 år. Da han ble konge, ble han æresmedlem. Derfor synes vi det er ekstra stas at Kongen vil være høy beskytter for årets TV-aksjon, sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.

Åtte millioner tonn plast havner i havet hvert år. Plasten truer ikke bare dyrelivet, men også oss. Derfor går årets TV-aksjon til å bekjempe plast i havet gjennom konkrete tiltak der problemet er størst: i Sørøst-Asia.

– Sammen med lokalbefolkning, myndigheter og næringsliv skal vi kutte bruken av unødvendig plast, samle inn og resirkulere søppel som i dag havner i naturen. Det betyr i første omgang at TV-aksjonen skal gi mer enn 900 000 mennesker tilgang til nye og forbedrede avfallssystemer. Vi skal også redusere utslipp av plast til elver og hav med 7000 tonn årlig, sier Andaur.

Les også: WWF Verdens naturfond får TV-aksjonen i NRK i 2020

Lang tradisjon for Kongehuset

Kongehuset har hatt tradisjon for å stille som høy beskytter for TV-aksjonen helt siden starten i 1974.

– Jeg er stolt av å ha med selveste Kongen som høy beskytter for vår nasjonale dugnad i år. TV-aksjonen er en fantastisk tradisjon, som samler alle fra fylkesmenn, ordførere, frivilligheten, næringslivet og Kongehuset, til den lille basaren på hjørnet. Jeg er takknemlig for alle som år etter år stiller opp og gjør en innsats for TV-aksjonen. Dere gjør aksjonen mulig i alle kommuner landet over, sier leder for TV-aksjonen, Vibecke Østby.

Søndag 18. oktober kan hele Norges befolkning gå for et hav av muligheter.