Bli med når «Hele Norge rydder»

Torsdag 3. mai blir det ryddedugnad i hele landet. Alle NRKs distriktskontorer er med, og kommer til å dekke aksjonen på både radio, TV og nett gjennom dagen.

Torsdag 3. mai blir det ryddedugnad i hele landet, NRK inviterer alle til å være med. Motto: "Ingen kan ta alt, men alle kan ta litt".

«Ingen kan ta alt, men alle kan ta litt» er mottoet når NRK går i bresjen for en nasjonal ryddedugnad torsdag 3. mai.

«Ingen kan ta alt, men alle kan ta litt» er mottoet når NRK går i bresjen for en nasjonal ryddedugnad torsdag 3. mai.

«Hele Norge rydder» er NRKs bidrag inn i «Strandryddeuka» som arrangeres av Hold Norge Rent. I år går den årlige ryddeuka av stabelen 30. april til 6. mai.

Mobilisere fra nord til sør

Plast i naturen er et betydelig miljøproblem, spesielt for dyrelivet. I dag er det kun en tredjedel av plastavfallet vårt som blir gjenvunnet, ifølge Miljødirektoratet, og alt for mye havner i naturen. Siden plast ikke brytes ned, blir det liggende til noen plukker det opp. Alt for ofte er det dyr som ufrivillig som står for denne opplukkingen.

Den siste tiden har det dukket opp flere eksempler på dyr som har blitt skadet av søppel. Den såkalte plasthvalen har fått følge av blant annet kyr, delfiner og en rev.

– NRK skal gjennom vårens satsing vise at dette problemet gjelder oss alle, og at vi har alle et ansvar. Ved hjelp av NRKs distriktskontorer over hele landet skal vi mobilisere folk fra nord til sør til å plukke plast fra gater og strender denne torsdagen, sier Linn Sandberg Skarstein, nyhetssjef i Distriktsdivisjonen i NRK.

En skikkelig vårrengjøring!

For å gjøre en forskjell, inviterer NRK til en landsdekkende ryddedugnad. NRK vil ha hele landet med på en skikkelig vårrengjøring, og utfordrer skoler, barnehager, idrettslag, korps, speidere, politiske partier, borettslag, kommuner, næringslivet og ikke minst enkeltpersoner til å bli med.

Alle NRKs distriktskontorer er med, og kommer til å dekke aksjonen på både radio, TV og nett gjennom dagen.

Gjennom dugnaden ønsker NRK å bidra til mindre søppel i naturen og økt bevissthet og engasjement rundt et av vår tids aller største miljøproblem.

I fjor gikk NRK Rogaland og lokale mediehus sammen om å rydde hele Rogaland. Flere tusen mennesker bidro til å gjøre fylket litt renere.

Nå tas det hele et steg videre: Torsdag 3. mai går hele Norge sammen for å rydde.

Sånn blir du med

«Hele Norge rydder» er NRKs bidrag inn i «Strandryddeuka» som arrangeres av Hold Norge Rent hvert år. Du kan delta på flere måter:

1. Rydd der du er
Ta en runde i nærmiljøet. Plukk søppel på vei til og fra barnehage, skole eller jobb. Inviter en venn med på plogging. Mulighetene er mange. Ta med deg en pose og kast den hjemme når du er ferdig, eller putt søppelet i de offentlige søppelkassene du ser underveis. Husk å resirkulere plastavfallet du samler om du har mulighet til det.

2. Rydd en strand
Finn eller opprett en ryddeaksjon ved en strand, elv eller innsjø i ditt nærmiljø på nettsidene til Hold Norge Rent og Strandryddeuka. Her kan du også bestille ryddeutstyr og finne ut hvordan du blir kvitt avfallet når du er ferdig.

NRK oppfordrer alle til å bli med, men om datoen ikke passer, kan du selvfølgelig rydde når som helst. Husk: Ingen kan ta alt – alle kan ta litt.

Line Elvsåshagen - "Planet Plast"

LINE FIKSER HAVET: Line Elvsåshagen er aktuell med NRK-serien «Planet plast», et program om hva den enkelte kan gjøre for å hindre plast i havet.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Har du plukket plast? Merk bildene dine på sosiale medier med #nrkplast, eller send oss en e-post; nrkplast@nrk.no.

«Planet plast»

– Hvis alle nordmenn hadde plukket opp en plastbit hver dag, så hadde vi fjernet fem millioner plastbiter fra bakken hver dag. Det er jo ganske enkelt, ikke sant? spurte Line Elvsåshagen i NRK-programmet Lindmo.

Hun er aktuell med NRK-serien «Planet Plast». Et program om hva den enkelte kan gjøre for å hindre plast i havet.

– Vi suser på en måte bare rundt i vårt eget liv, føler jeg. Uten at vi tenker så mye på hva vi kanskje gjør, sier Elvsåshagen, som nå håper at så mange som mulig blir med på «Hele Norge rydder».