NRK Meny
Normal

Krever at flere sosialmottakere skal jobbe

Bergens nye sosialbyråd med nye krav til dem som får sosialhjelp. – De skal gi tilbake til samfunnet, og jobbe hvis de kan, mener Eiler Macody Lund.

Eiler Macody Lund

FRP-KRAV: KrF gjorde for lite for å stille krav til sosialmottakerne, mener Eiler Macody Lund. Nå varsler han nye krav til dem som får sosialhjelp – og mener flere av dem må jobbe.

Foto: Magnus Aamo Holte / NRK

Lund ble i går innlemmet som sosialbyråd i det blåblå byrådet i Bergen. Nå kommer han med sin første programerklæring:

– Jeg kommer til jobbe for at man ikke bare få sosialhjelp uten å yte noe tilbake til samfunnet. Man skal gjøre noe for å få den pengestøtten, sier Bergens nye byråd, Eiler Macody Lund.

Frp-byråden peker på sosialhjelp-kravet som den største forskjellen på ham og forgjenger Dag Inge Ulstein fra KrF.

Hvis det er slik at vedkommende bare går og gjør ingenting, vil vi ikke stille opp med mer penger enn de gjør i dag.

Eiler Macody Lund (Frp)

– Sosialklienter bør jobbe hvis de kan. Det vil jeg legge mer press på, sier Lund.

I dag lever 120.000 nordmenn på sosialhjelp, og utgiftene til sosialhjelp øker kraftig.

Stikk til forgjengeren

Byrådet i Bergen fikk to nye byråder i går. Frp-Lund trer inn som byråd for bolig, sosial og områdesatsing. Samtidig gjør Henning Warloe (H) comeback i politikken, som byråd for klima, miljø og byutvikling.

Det er vanskelig å skjønne hva han sikter til.

Forgjenger Dag Inge Ulstein (KrF)

– Vi vil samarbeide med Nav og øremerkede bedrifter som er villige til å satse på de menneskene som da skal jobbe litt for å få sosialhjelp, sier den ferske byråden.

Han mener forgjengeren, Dag Inge Ulstein fra KrF, ikke gjorde nok for å kreve noe tilbake fra sosialklientene.

– Vi mener KrF la for lite press på dette, sier Frp-byråden.

– Hjelp til selvhjelp

Allerede før Lund fikk jobben ble det satt i gang arbeid med en politisk sak om krav til sosialstøtte. Den nye byråden overtar saken, og vil bruke den i arbeidet med å stille større krav til sosialklientene.

– Det gjelder selvsagt ikke alle. Vi er klar over at det er noen som ikke kan jobbe. Det er noen som er for syk til å jobbe.

– Men det er noen som er kommet på sosiallisten og ikke klarer å komme seg ut av det. Det skal vi hjelpe til med. Alle vil gjerne jobbe, og vi skal tilrettelegge for at de som ønsker det skal få jobbe.

Han nekter selv for at det dreier seg om å stille strengere krav.

– Overhodet ikke. Jeg vil kalle det for en hjelp til selvhjelp.

Sosialminister Robert Eriksson fra samme parti har allerede varslet at han vil skjerpe kravene til folk på sosialhjelp.

Byrådet i Bergen

BLÅBLÅTT: Slik ser Frp- og Høyre-byrådet i Bergen nå ut (fra venstre): Eiler Macody Lund (Frp), Liv Røssland (Frp), Harald Victor Hove (H), Ragnhild Stolt-Nielsen (H), Helge Stormoen (Frp), Hilde Onarheim (H), Henning Warloe (H).

Foto: Johannes Morland / NRK

Ulstein: – Forstår det ikke

Lunds forgjenger, Dag Inge Ulstein, måtte gå fra jobben som sosialbyråd tidlig i sommer. Den 17. juni annonserte KrF at de trakk seg fra det mangeårige byrådssamarbeidet med Høyre og Frp.

Ulstein måtte dermed forlate byrådet som eneste gjenværende KrF-byråd. I dag skjønner han lite av kritikken fra etterkommeren.

– Det er vanskelig å vite helt hva han sikter til. Det kan bare være at han ikke er oppdatert på det Bergen har gjort tidligere, for der har vi vært gode, sier Ulstein.

Oddny Miljeteig

REAGERER: – Jeg opplever at han tøffer seg bekostning av de fattige, sier SVs Oddny Miljeteig.

Foto: NRK

Mindre enn én dag ut i sin nye stilling, møter den nye byråden allerede kraftig motbør. Flere enn Ulstein reagerer på utspillet.

– Mener den nye sosialbyråden at de som har det aller vanskeligst, ikke skal få penger til mat? Skal han redusere penger til husleien, eller hva er det han mener? spør SVs Oddny Miljeteig.

– Kan bli sosial dumping

Wenche Berg Husebø er styremedlem i Robin Hood-huset, som hjelper økonomisk vanskeligstilte i Bergen. Også hun stiller flere spørsmål ved utspillet til Lund.

– Hva forventer man at disse skal gjøre? Skal man stille som assistent i en barnehage eller på et pleiehjem? Da må de i så fall få lønn etter den jobben de gjør, og få pensjonspoeng og feriepenger-opptjening på lik linje med alle andre.

Husebø spør om Lund mener sosialklienter, som får under 6000 kroner i måneden, skal brukes som billig arbeidskraft.

– I så fall er det ikke snakk om sosialhjelp, men sosial dumping.

Lund: – Misforstått

Lund sier den kritikken er misforstått.

– Hvis man jobber i tillegg til å få sosialhjelp, forventer vi at arbeidsgiver betaler lønn i tillegg. Men hvis det er slik at vedkommende bare går og gjør ingenting, vil vi ikke stille opp med mer penger enn de gjør i dag.

Han kan ikke svare på om det vil bli aktuelt å fjerne sosialstøtte hvis noen ikke vil jobbe.

– Det kan jeg ikke uttale meg om nå. Jeg kan ikke nok om den saken som ligger der ennå, og må komme tilbake til det.

Oddny Miljeteig mener han i så fall kunne ventet litt mer enn én dag med å komme med utspillet.

– Med all respekt å melde syns jeg Lund bør tenke seg om før han snakker. Han burde vente med å si mer til han har satt seg inn i fagfeltet sitt. Nå opplever jeg at han tøffer seg bekostning av de fattige.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik