NRK Meny
Normal

Tror nedleggelser vil gi boom for privatskolene

Politikere frykter enda større tap for fylkeskommunen dersom Fana gymnas og Garnes vgs blir lagt ned. – Vi vil velge privat, sier Katarina Helsengreen (17) og mamma Maria.

Demonstasjon før møte i opplæringsutvalet

AMPERT: Skoleelever fra hele Bergen har engasjert seg i kampen mot nedleggelser av skolene i Fana og på Garnes, samt reduksjon i studietilbudet ved andre skoler.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Hordaland er fra før det fylket i landet hvor flest elever i den videregående skolen går på private skoler. Som NRK tidligere har fortalt vil fylkeskommunen neste år tape 115 millioner kroner på at elever har valgt bort den offentlige skolen.

– Andre offentlige ikke et alternativ

Fylkesrådmannens forslag om å legge ned de to videregående skolene i Fana og Arna har skapt ville protester blant elevene. Mange elever ved Fana gymnas sier de vil velge private skoler dersom nedleggelsen blir et faktum.

– Jeg ser ikke andre offentlige skoler som et alternativ. Jeg vil søke meg til en privat skole dersom dette ikke går vår vei, sier Katarina Helsengreen.

Maria og Katarina Helsengreen

VIL SKIFTE: Katarina Helsengreen (t.h.) vil heller gå på privatskole enn å skifte til en offentlig skole i Bergen sentrum. Her med mamma Maria.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Forslaget om nedleggelse kommer som en direkte konsekvens av økningen i private skoleplasser og medfølgende inntektstap for fylkeskommunen. En annen årsak er at fylkeskommunen har bygget nytt uten å redusere tilbudet andre steder.

Tror ikke elever vil bytte til Årstad

Flere politikere tror fylkeskommunen feilbedømmer elevenes villighet til å flytte til andre offentlige skoler.

– Det realistiske er at elevene i stedet vil velge de private skolene i sentrum, så for oss blir det veldig bakstreversk, sier Solbjørg Marjala i Rødt.

SE VIDEO: Vill stemning da elever protesterte utenfor fylkesbygget tidligere denne uken.

SVs Daniel Charles Hextall mener usikkerheten rundt skolenes fremtid også bidrar til at elevene velger privatskoler.

– Mange millioner vil gå tapt, sier leder i opplæringsutvalget, Emil Gandolin (Ap).

Til og med Fremskrittspartiets Roald Steinseide, som på generelt grunnlag mener privatskolene er et gode, frykter nedleggelse av de to skolene vil svekke det offentlige utdanningstilbudet i Hordaland.

– Det er ikke én av de elevene som vi flytte til Årstad. Så det vil ikke løse noen ting, sier han.

Fana gymnas

FORESLÅTT NEDLAGT: Fana gymnas kan snart være historie.

Foto: Jørgen Eide, NRK

Håper elevene kommer tilbake

– Vi har ingen mulighet til å påvirke dette direkte. Eneste vi kan gjøre er å gjøre oss så attraktive at privatskolene ikke klarer å fylle plassene, sier opplæringsdirektør i Hordaland fylkeskommune, Svein Heggheim.

Katarina og hennes mor var begge med på demonstrasjonene utenfor fylkeskommunens bygg tirsdag.

De er overbeviste om at en eventuell nedleggelse og all diskusjonen rundt det vil vise seg å være svært dårlig butikk.

– Fylket gir fra seg store inntekter ved at elevene heller velger privatskoler på grunn av usikkerheten som rår. Forhåpentligvis kommer de tilbake når ting stabiliserer seg rundt Fana gymnas igjen, sier de.