Hopp til innhold

Videregående skoler kan bli lagt ned

Fana gymnas og Garnes videregåande skule blir lagt ned dersom fylkesrådmannen får det som han vil.

Fana gymnas

I FARESONEN: Fana gymnas er en av skolene det brenner et blått lys for.

Foto: Jørgen Eide, NRK

Årsaken er overkapasitet av skoleplasser, blant annet gjennom hard konkurranse med private videregående skoler. Overkapasiteten blir vurdert til å være mellom 850 og 1150 plasser for skoleåret 2016/2017.

I forslaget skriver fylkesrådmannen dette:

«Hovedproblemstillingen er at for mange skoler tilbyr studiespesialisering, slik at innsøkingen ikke er bærekraftig.»

Advarer politikerne

Det er ikke første gang Fana gymnas og Garnes vidaregåande skule blir foreslått lagt ned. Da har engasjementet fra elever og foreldre gjort at politikerne har snudd.

– Jeg forventer at vi får denne mobiliseringen denne gangen også. Samtidig håper jeg våre politikere er klar over de økonomiske utfordringene som Hordaland fylkeskommune har, sier fylkesrådmann Rune Haugsdal til NRK.

– Vi har overkapasitet på skolene våre. For å gi et best mulig tilbud ønsker vi å samle elevene på skolene for å styrke det faglige miljøet på de skolene som Hordaland fylkeskommune nå har rustet opp og satt i god stand.

Rune Haugsdal

FORVENTER MOSTAND: Fylkesrådmann Rune Haugsdal viser til de økonomiske utfordringene når han ønsker å legge ned skolene.

Foto: Hordaland fylkeskommune

Rammer også U. Pihl og Laksevåg VGS

Fylkesrådmannen ønsker også å legge ned studiespesialiseringen ved U. Pihl- og Laksevåg videregående skole.

Saken skal behandles av opplærings- og helseutvalget i Hordaland fylkeskommune i neste uke. Fylkestinget fatter endelig vedtak i saken 8. desember.

Vil samarbeide med Media City

I 2017 skal Bergens Tidende, Bergensavisen, NRK, TV2 og medieutdanningen ved Universitetet i Bergen samles i et fells bygg i Lars Hilles gate. Målet er å skape et internasjonalt ledende miljø for innovasjon og kunnskapsutvikling innen mediefeltet.

Hordaland fylkeskommune ser nå på muligheten for et samarbeid mellom mediebyen og skoler som gir utdanning innen media og kommunikasjon. Det har allerede vært møter mellom aktørene. Samarbeidet kan komme til å dreie seg om undervisning, lokaler, praksisplasser og faglig samarbeid.