Skal lære av norske attraksjoner for å stoppe fraflytting i Sør-Korea

KVAM (NRK): Koreanske turisttopper reiste rundt halve jordkloden helt til Hardanger for å bli inspirert av Norges nasjonale turistveier.

Turistsjef Hee-Eun Park i Sør-Korea foran Steinsdalsfossen

INSPIRERT: Turistsjef Hee-Eun Park står foran Steinsdalsfossen i Norheimsund. Nå skal Sør-Korea inspireres av denne og andre norske attraksjoner.

Foto: Tale Hauso / NRK

Med utsikt til Steinsdalsfossen, ikke langt fra Norheimsund, står en delegasjon på ni personer fra Sør-Korea og hører godt etter når guiden viser og forteller.

Innfallsporten til den nasjonal turistveien gjennom Hardanger skal dokumenteres, og mobilkameraene knipser i vei. En delegasjon fra et sørkoreansk departement er på tur for å lære av den norsk turistvei-satsingen.

Erfaringene fra Norges «Nasjonale turistveier» skal nå bli viktig for å hjelpe Sør-Korea med et av deres store problemer: Fraflytting.

– Vi er her for å få et innblikk i hva dette går ut på. Denne formen for lokal turisme er interessant for oss, sier turistsjef i Sør-Korea, Hee-Eun Park.

– Interessant med lokal turisme

Den sørlige delen av landet hennes preges av nedlegging og fraflytting. Derfor ønsker de å satse på infrastruktur og turisme for å møte problemet. Statens vegvesen sitt konsept rundt Nasjonale turistveier er både en rettesnor og et utgangspunkt for inspirasjon.

– Det synes jeg er svært spennende, sier Per Ritzler i Nasjonale turistveier.

– Vi har etter hvert nådd ut i store deler av verden med vår bruk av design og arkitektur. Denne delegasjonen fra Sør-Korea ønsker å lære hvordan en satsing som vår kan bidra til næringsutvikling i distriktene.

Sørkoreansk turistfølge ved Steindalsfossen i Kvam

VEIPERLE: Det sørkoreanske følget nyter utsikten fra Steinsdalsfossen. Nasjonal turistvei på fylkesvei 7 passerer like nedenfor.

Foto: Tale Hauso / NRK

18 kjøreruter

Nasjonale turistveier er 18 kjøreruter gjennom norsk natur med arkitektur og kunst ved utsiktspunkter og rasteplasser. Målsettingen med turistveiene er mer attraktive reisemål, som bidrar til å styrke næringslivet og bosettingen i distriktene.

– Delegasjonen ønsker seg delvis en blåkopi av den norske satsingen overført til den sørlige delen av Sør-Korea, sier Ritzler.

Per Ritzler

HAR MYE Å VISE FREM: Per Ritzler i Nasjonale turistvei

Foto: Marianne Malmo / NRK

To ruter i Kvam

Kvam har to Nasjonale turistveier gjennom kommunen. Næringssjef Jan Tjosås ser klare effekter av veiene:

– De har vært viktige for Kvam. Veiene fører til at ting blir bedre tilrettelagt. Man får skikkelige parkeringsplasser, toaletter, utsiktsplasser og kanskje det som er aller viktigst for næringslivet: Veiene markedsføres slik at det kommer flere turister.

Turistsjefen fra Sør-Korea vil ta alle inntrykkene fra Norge med seg i det videre arbeidet når det gjelder satsingen i hjemlandet:

– Jeg er veldig imponert over det vi har sett her i Norge, sier Hee-Eun Park.

Jan Tjosås

GODT FORNØYD: Turistsjef Jan Tjosås i Kvam herad.

Foto: Tale Hauso / NRK