Hopp til innhold

Her krever narkomane «bompenger» for å la folk passere

LAKSEVÅG (NRK): Rusavhengige har tatt betalt for å la folk gå gjennom undergangen ved Strax-huset i Bergen. – Uakseptabelt, sier sosialbyråd Erlend Horn (V).

Undergangen på Laksevåg

BOMPENGER: Flere rusavhengige har tatt betaling for å la folk passere i gangveien under Michael Krohns gate på Laksevåg.

Foto: Frederik Økland / NRK

Da Nygårdsparken stengte i 2014, flyttet deler av rusmiljøet seg ut til Laksevåg. Strax-huset ligger her, et kommunalt lavterskeltilbud hvor man kan få rent brukerutstyr og annen hjelp.

Gangveien like ved, under Michael Krohns gate, har blitt et naturlig samlingspunkt for rusavhengige.

Flere rusavhengige NRK møter i undergrunnen er nå oppgitt over at enkelte i miljøet har krevd bompenger for å la folk passere gjennom undergangen.

– Jeg beklager for det på vegne av alle oss, det er jo barnslig. Å stille seg opp og ta penger, sier en rusavhengig kvinne.

Hun ønsker å være anonym, og har sett at folk har tatt bompenger flere ganger.

– For halvannet år siden hørte jeg om dette for første gang, hvor flere hadde tatt penger for å la folk passere, supplerer en annen rusavhengig som også snakker under anonymitet.

De forteller at det kun et lite fåtall av rusavhengige som krever bompenger.

– Det er folk som trenger penger. Så får de en idé og tar penger for dette, sikkert mellom 20 kroner og 100 kroner, sier han.

Undergang på Laksevåg

STRAX-HUSET: Underganen nede til høyre i bildet har blitt et tilholdssted for narkomane, ettersom lavterskeltilbudet på Strax-huset er like ved.

Foto: Frederik Økland / NRK

Byråd bekrefter situasjonen

Sosialbyråd Erlend Horn (V) bekrefter at han også har hørt om tilfeller av bompengeinnkreving i undergrunnen.

– Jeg har hørt om den situasjonen. Det er helt uakseptabelt, og folk må melde fra til politiet når de ser at det skjer, sier Horn.

Ifølge sosialbyråden har vekterne som kommunen har hatt i området hver dag siden i fjor sommer ikke sett at dette har skjedd, og ifølge ham har heller ikke politiet registrert flere episoder.

Horn mener at Nygårdsparken ble stengt uten å gi de tyngste narkomane et reelt alternativ.

– Politiet var tydelig på at de rusavhengige måtte dra til Strax-huset for lavterskeltilbud. Mange gjorde det, og etter hvert ble det et stort miljø i den undergangen, sier Horn.

Les også: – Mitt scenario er veldig alvorlig. Det er ikke sikkert jeg overlever

Leo Ajkic sjekker situasjonen for rusmisbrukere i hjembyen etter at Nygårdsparken ble stengt.

Beboere fortviler

Dette får beboere på Laksevåg til å rase.

– At politiet ba rusmisbrukere å dra til Laksevåg er et svik mot en bydel. Det blir så mye på en plass, sier Ann Kristin Ramstrøm, styreleder i velforeningen Initiativ Laksevåg.

Les også: - De narkomane kommer ikke til Damsgård

Hun mener det skaper en ekstrabelastning for en bydel som allerede har store sosiale problemer.

Politi i Nygårdsparken

STENGTE PARKEN: 25. august 2014 stengte politiet øvre del av Nygårdsparken. Før det hadde parken vært Nord-Europas mest åpne russcene.

Foto: NRK

I byrådet i Bergens levekårsundersøkelse fra 2016 er Laksevåg nemlig det første området som nevnes av steder i Bergen med særlige levekårsutfordringer. Sammen med Solheim Nord og Loddefjord er samleindeksen av levekårsutfordringer høyest på Laksevåg.

– Det er rart at myndighetene som bestemte at Strax-huset skulle legges der, ikke så at den undergangen ble et tilholdssted for de narkomane, sier Ramstrøm.

Les mer om narkotikaproblemer i Bergen:

Etter publisering har NRK på nytt snakket med sosialbyråden i Bergen som ønsker å presisere at vekterne kommunen har hatt i området ikke har observert bompengeinnkreving. Dette er nå tatt med i saken.