Hopp til innhold

Indiske Gaurav nådde Trolltunga – måtte reddes før han fikk tatt drømmebildet

ODDA (NRK): Flere besøker det populære turistmålet, men tallet på redningsaksjoner stuper for andre år på rad. – Jeg fikk kramper overalt, forteller den siste turisten som er hentet ned fra Trolltunga.

Gaurav Agarwal og Trolltunga i snø

KALDT: Turen til Trolltunga går i hvitt landskap i oktober. For Gaurav Agarwal ble oppturen så kald at han måtte fraktes i helikopter ned igjen.

Foto: NRK

Den lange turen til Trolltunga i Hardanger onsdag ble en kald opplevelse for Gaurav Agarwal fra India. Snøen har inntatt fjellet, noe som gjorde den 22 kilometer lange turen ekstra utfordrende.

– Etter ti kilometer begynte jeg å få krampe. Da vi kom til toppen bestemte vi oss for å hvile litt. Da vi satte oss ned, fikk jeg krampe overalt. Det var til og med vanskelig å reise seg, forteller Agarwal til NRK.

Denne sesongen har tallet på turister som besøker Trolltunga fortsatt å øke. I år er antall besøkende mellom 85.000–90.000.

Et viktig mål for mange er å ta bilde av den spektakulære utsikten. Agarwal kom frem, men fikk aldri tatt bildet han ønsket seg før et helikopter måtte hente ham ned.

– Turen var veldig vanskelig, spesielt på grunn av snøen. Vi var nok også litt uforberedt, vedgår Agarwal, trygt nede fra fjellet.

Trolltunga

DRØMMEBILDET: Bilder som dette trekker turister fra hele verden til Trolltunga.

Foto: Henrik Evertsson / NRK

Halvparten så mange aksjoner

Men det er langt færre som blir hentet ned fra fjellet, slik Agarwal ble onsdag.

For andre år på rad er antall redningsaksjoner på Trolltunga halvert. Denne sommersesongen har Røde Kors kun hatt 12 redningsaksjoner på det populære turistmålet.

Syv av disse har vært helikopteroppdrag.

I 2017 var antallet redningsaksjoner 21. Tilbake i 2016 var tallet oppe i 42, noe som slet voldsomt på de lokale beredskapstroppene til Røde Kors i Tyssedal og Odda.

Redningsaksjon Trolltunga oktober

FÆRRE AKSJONER: Her blir Gaurav Agarwal fraktet i trygghet etter helikoptertur ned fra Trolltunga.

Foto: Charlotte H. Sanden / NRK

Ny ordning gir færre redningsaksjoner

De siste årene er det gjort flere grep for å hindre stadige redningsaksjoner.

I fjor ble fjellvaktordningen innført. Forrige sommer ble en liten vaktbrakke fraktet opp til Floren, fem-seks kilometer fra Trolltunga. I boden er det seng, kokeutstyr og lys i taket.

Vaktbrakken ble basen til fjellvaktene, og et sted turister kan komme inn, varme seg og få næring.

– Planen er helt klart å gjøre ordningen tilgjengelig året rundt, men det koster en del, sier daglig leder Rolf Bøen i Trolltunga AS.

Han er svært fornøyd hvordan årets sesong har vært, og roser fjellvaktene.

– De er flinke til å følge opp turister som de ser sliter, både ved å gi dem støttende ord og ved å gi dem mat og drikke. Det er jo slik at de fleste redningsoperasjonene er forårsaket av turister som går seg "tomme".

Bygger bedre og raskere stier

Til neste sommer skal det bygges en permanent base til fjellvaktene. Samtidig jobbes det med å utbedre de godt brukte stiene innover til Trolltunga.

– I løpet av sommeren har vi ryddet unna store deler av de såkalte snublepartiene, og turistene sparer nå om lag 45 minutter på turen. En bedre sti har nok hatt mye å si for nedgangen i antall redningsaksjoner, avslutter Bøen.