Hopp til innhold

Overlegens 10 gode råd for bruk av fyrverkeri

Øyelege Nils Bull har sett hvor ille det kan gå dersom du er uforsiktig med fyrverkeriet. Slik unngår du nyttårsmarerittet.

Nyttår i Oslo

SKADER SEG: Strengere regler og gjentatte advarsler til tross, folk skader seg fortsatt like mye på nyttårsaften hvert år.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I Norge er det totalforbud mot å skyte opp raketter med styrepinne. Politi, helsevesen og brannvesen ber nyttårsgjester utvise stor forsiktighet ved bruk av all type fyrverkeri.

Til tross for advarsler og forbud holder skadetallene seg stabilt høye. Nyttårsfeiringen i fjor endte med at 13 personer pådro seg alvorlige øyeskader. Nå er det på'an igjen.

LES OGSÅ: Øyelege advarer folk mot bruk av fyrverkeri

– Galskap

Overlege Nils Bull på Haukeland universitetssjukehus mener det er galskap at ukvalifiserte, berusede mennesker får behandle eksplosiver.

– Det er direkte uintelligent og uansvarlig å fyre opp raketter i beruset tilstand. Så å si alle som blir skadd er menn. I gjennomsnitt får vi inn 16 alvorlige øyeskader på landsbasis hvert år, og tallene holder seg nokså stabile, bekrefter Bull til NRK.

Dersom raketten ikke tar fyr, så la være å tenn den på nytt.

Trond Landaas, Bergen brannvesen
Fyrverkeriskader

ALVORLIG: Overlege Nils Bull på Haukeland har i en årrekke kartlagt fyrverkeriskader og ser at hvert år pådrar i snitt 16 nordmenn seg alvorlige øyeskader på nyttårsaften.

Foto: Mette Anthun / NRK

Selv om det informeres hvert eneste år ser man liten effekt.

Et forbud er eneste veien å gå for å få bukt med skadene, mener øyelegen.

– Politikerne må skjønne at de må nedsette et forbud. Nyttårsaften er eneste dagen i året der folk ubeskyttet kan sette av eksplosiver, sier Bull.

LES OGSÅ: Tilskuere får flest skader av fyrverkeri

Øyeskade etter bruk av bakkefyrverkeri

STYGGE SKADER: Bildet viser en av mange skader som kommer inn på øyeavdelingen på Haukeland etter oppskyting av bakkefyrverkeri.

Foto: Haukeland Universitetssykehus

Planlegg oppskytingen

Brannvesenet forsøker å rettlede publikum så godt de kan. I flere av landets storbyer arrangeres det fellesfyrverkerier i organiserte former.

I Bergen sentrum har kommunen nedlagt forbud mot oppskyting av fyrverkeri innenfor bompengeringen, samt i den gamle trehusbebyggelsen.

– Planlegg oppskytingen tidlig på dagen og finn ut hvor det er trygt å sende fyrverkeriet dit opp. Sjekk at det står stødig og flatt, bruk briller og tennstav og ha en sikkerhetsradius på minst ti meter rundt deg. Dersom raketten ikke tar fyr, så la være å tenn den på nytt, sier ingeniør Trond Landaas i brannforebyggende avdeling.

Fyrverkeriskader

BRUK VERNEBRILLER: Overlege Bull minner om at det er ganske enkle tiltak som skal til for å forhindre ulykker.

Foto: Mette Anthun / NRK

Gode råd fra brannvesenet

  • Brannvesen og politi oppfordrer til å plassere bosspann og andre lettantennelige gjenstander i god avstand fra husvegger.
  • Postkassen din bør tømmes.
  • Tenk på fremkommelighet i gatene for utrykningskjøretøyer.
  • Bakkefyrverkeri og stjerneskudd kan gi alvorlige skader hvis det brukes feil.
  • Oppskyting av nødraketter er alltid forbudt utenom reelle nødssituasjoner.
  • Også tilsynelatende uskyldige stjerneskudd kan gi skader, ikke minst på barn.
  • Avinor opplyser at fyrverkeri er forbudt å ta med seg i hånd- og innsjekket bagasje. Alt fyrverkeri vil bli beslaglagt. Også NSB har restriksjoner.

Enkle sikkerhetstiltak

Overlege Bull mener det er ganske enkle tiltak som skal til for å forhindre ulykker.

– Det viktigste er å holde seg edru, holde avstand og bruke vernebriller. Det er i grunnen ganske enkelt. Vernebriller kunne ha spart synet til mange, sier øyelegen.