Hopp til innhold

Tilskuere får flest skader av fyrverkeri

Beskyttelsesbriller bør på, uansett om du bare skal se på når fyrverkeriet skal i lufta. Flertallet av dem som ble påført øyeskader i fjor var tilskuere.

Augeskade etter bakkefyrverkeri

SYKEHUSETS SKREKK-KABINETT: Hvert år blir en rekke personer skadet i forbindelse med oppskyting av fyrverkeri.

Foto: Haukeland universitetssjukehus

Torill Tandberg avdelingsdirektør DSB

KLAR OPPFORDRING: Avdelingsdirektør Torill Tandberg i DSB ber folk bruke briller i forbindelse med fyrverkeri. Også de som ser på.

Foto: Helga Tunheim / NRK

Øyeavdelingen ved Haukeland Universitetssykehus har et skrekk-kabinett av bilder tatt etter nyttårsfeiringene de siste årene. Hvert år må de behandle en rekke alvorlige øyeskader.

Branner, materielle skader og øvrige personskader har gått kraftig ned siden forbudet mot styrepinneraketter ble innført i 2008. Men alvorlige øyeskader ligger på samme nivå som
tidligere.

I forbindelse med nyttårsaften i fjor ble det registrert 15 alvorlige og moderate øyeskader. Ni av dem var tilskuere, mens fire var personer som tente på fyrverkeriet. De to siste har man ikke opplysninger om.

Det viser at man er like utsatt når man bare står og ser på, varsler Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og anmoder folk om å bruke briller. Uansett!

– Det trenger ikke være beskyttelsesbriller, vanlige solbriller gjør stort sett samme nytten, sier Torill Tandberg, avdelingsdirektør i DSB.

LES OGSÅ: Hold deg 100 meter unna

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Dani (23) mistet synet på ene øyet nyttårsaften. Overlege Nils Bull mener tiden er inne for et totalforbud mot fyrverkeri.

SE VIDEO: Hvert år må norske sykehus behandle en rekke alvorlige øyeskader. Denne ble laget etter nyttårsfeiringen for ett år siden.

Øyelege ønsker forbud

I fjor fikk seks personer så alvorlige skader at de har varig, betydelig redusert syn. To fikk øyet fjernet.

Overlege Nils Bull

ADVARER: Øyelege Nils Bull ønsker strengere regler for bruk av fyrverkeri.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Det alvorligste vi ser, er når det går hull på øyet. Men det kan også være snakk om kraftig traume hvor det er blødninger eller netthinneskader, sier øyelege Nils Bull ved Haukeland universitetssjukehus til NTB.

Han skulle helst sett at det innførtes forbud for vanlige folk mot å håndtere fyrverkeri. Eventuelt at det blir obligatorisk kurs og sertifiseringsordning, med krav om null alkohol for den som skal sende fyrverkeriet opp i lufta.

– Det selges like mye fyrverkeri som før, og folk oppfører seg minst like uvettig. Det er både ulogisk og ufornuftig at man får et amnesti på nyttårsaften. Det er jo ellers ikke lov for privatpersoner å sende opp fyrverkeri, sier Bull.

Får briller og tennstaver

I romjulen kjørers i år en holdningskampanje på nettsteder og reklameplakater i de store byene hvor hovedbudskapet er nettopp brillebruk. De fleste alvorlige øyeskadene ville vært unngått, og synet kunne vært reddet, hvis man hadde brukt briller, ifølge Bull.

– Det som er trist, er at den gruppen som trenger det mest, også er dem som er vanskeligst å nå. Unge menn. De er så tøffe, de mener de ikke trenger det, sier Bull.

De siste årene har fyrverkeriselgere vært flinke til å legge ved briller når man kjøper. Mange gir dem gratis, andre tar noen kroner. Fra i år tilbyr fyrverkeriselgere også tennstaver.

– Spør etter det hvis du ikke får det med i posen, sier avdelingsdirektør Torill Tandberg i DSB.

(©NTB-Anne Marjatta Gøystdal))

Fyrverkeri

VAKKERT Å SE PÅ MEN FARLIG Å SKYTE OPP: Folk blir oppfordret til å bruke briller og være forsiktig.