Nye søksmål i Hotel Norge-konflikten

Fellesforbundet går nå også til sak mot hotellselskapet Rezidor etter oppsigelsen av 200 ansatte ved Hotel Norge.

Hotell Norge Radisson

HOTELLSTRID: Hotel Norge stenger i to år for oppussing i påvente av at Scandic tar over driften på hotellet. I mellomtiden mister 200 ansatte på hotellet jobben.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

I februar ble det kjent at de rundt 200 ansatte ved Hotel Norge blir oppsagt når leieavtalen til Radisson som er eid av Rezidor går ut 1. september.

Hotellet blir da stengt i to år for oppussing, før Scandic tar over driften av hotellet i september 2018.

Selskapet Hotell Norge DA eier bygget, og har investert 300 milllioner kroner i oppussingen. Scandic bidrar med 100 millioner.

Flere av dem som mistet jobben burde fått ny jobb på Radisson sitt hotell på Bryggen, mener Fellesforbundet.

Fra før er det kjent at Fellesforbundet går til sak mot Scandic, fordi de ikke tar med de ansatte på Hotel Norge over i sitt selskap.

Arild Hamre

BURDE FÅ NY JOBB: Ansatte med lang ansiennitet på Hotel Norge burde bli vurdert for ny jobb på Radisson sitt hotell på Bryggen, mener distriktssekretær i Fellesforbundet, Arild Hamre.

Foto: Marthe Njåstad

– Hadde ikke annet valg

– Å rengjøre et rom på Hotel Norge som man har gjort i 40 år, det skal man også kunne klare å gjøre på hotellet på Bryggen, sier distriktssekretær i Fellesforbundet, Arild Hamre.

Rezidor sier til NRK at de ikke hadde noe annet valg enn å si opp arbeidskontraktene med de ansatte når leieavtalen går ut 31. august.

– Vi har full forståelse for at dette er en vanskelig situasjon for de ansatte ved Hotel Norge. Vårt mål er alltid å sikre trygge arbeidsplasser for våre medarbeidere og vi har de siste månedene jobbet hardt for å finne alternative løsninger for de ansatte, skriver kjeden i en e-post til NRK.

Dersom saken blir tatt til retten vil hotellselskapet Rezidor forholde seg til det.

Kan koste de ansatte mye

– Folk med høy ansiennitet og kanskje høy alder, må få mulighet til å måle seg opp mot jobber på Radisson-hotellet på Bryggen, sier Hamre.

For flere av hotellarbeiderne kan denne situasjonen komme til å koste mye.

– Det som er alvorlig her er at når disse folkene når 62 år, kunne de tatt ut en AFP-pensjon. Det betyr at noen av våre medlemmer kan miste opp til en million kroner i fremtidig pensjon, sier Hamre.

Hotel Norge

Fellesforbundet går nå til sak mot Scandic på vegne av 71 medlemmer. For 32 av dem går de også til sak mot hotellselskapet Rezidor.

Foto: Tale Hauso / NRK

Hadde ikke annet valg

Scandic har stor forståelse for at dette er en vanskelig situasjon for Rezidor sine ansatte, men sier de ikke har mulighet til å automatisk gi de ny jobb i deres selskap.

– Vi må forholde oss til det faktum at vi i dag ikke har noe bygg å drive hotell i. Da overtar ikke Scandic de ansatte i Rezidor, siden det ikke er noen jobb til de, sier HR-direktør Elin Ekrol i Scandic.

– Vi mener at både Scandic og Rezidor opptrer uryddig, og med svært liten respekt for de ansatte, sier Hamre.