Går til sak for å berge jobbene til de hotellansatte

– De kaster 200 ansatte på gaten og sier de er ferdige med dem. Jeg hadde aldri trodd Norges største hotellkjede skulle oppføre seg slik, sier distriktssekretær i Fellesforbundet.

Hotel Norge

200 MISTER JOBBEN: Fordi Hotel Norge må stenges, er det ikke lenger snakk om en virksomhetsoverdragelse, mener Scandic-kjeden, som dermed ikke vil ansette de som i dag jobber på hotellet.

Foto: Tale Hauso / NRK

Fellesforbundet går til sak mot Scandic-kjeden etter at 200 ansatte i februar fikk beskjed om at de mistet jobben ved det ærverdige bergenshotellet Hotel Norge.

Det var Vest 24 som først meldte om søksmålet.

– Vi er ganske overbeviste om at vi kommer til å vinne frem, sier distriktssekretær i Fellesforbundet, Arild Hamre, til NRK.

– Alle må gå

I fjor høst inngikk forbundet en avtale med Scandic, som overtar Hotel Norge 1. september i år, om at 155 av de 200 ansatte skulle få bli med videre.

Men Scandic ombestemte seg da det ble klart at hotellet må stenges helt for oppussing i en lengre periode.

– Det er helt forferdelig. Det er en bombe, rett og slett, sa Djevat Hisenaj, leder i Hordaland Hotell- og restaurantarbeiderforening og Hotel Norge-ansatt gjennom 26 år, da det ble kjent at han og kollegaene mister jobben.

– Ikke slik norsk arbeidsliv fungerer

Fellesforbundet har lenge forsøkt å sikre de ansatte midlertidig arbeid på et annet Scandic-hotell inntil Hotel Norge gjenåpner, uten å lykkes.

De har også bedt om tilgang til hotellet for å gjøre egne undersøkelser av behovet for å stenge fullstendig ned, men ikke fått dette innvilget, ifølge BT.

Nå ser Fellesforbundet ingen annen utvei enn å gå til sak. Forbundets advokater er allerede godt i gang med arbeidet, opplyser Hamre til NRK.

– Vi mener Scandic har en klar forpliktelse overfor de ansatte. Scandic har seks andre hoteller, og i mars neste år åpner de Vestlandets største konferansehotell (ved Flesland, journ.anm.). Hvorfor kan de ikke da benytte seg av de ansatte som ble kastet ut av Hotel Norge, spør han.

Ifølge Hamre har forhandlingene vært vanskelige.

– Scandic er ikke villige til å rikke seg en tomme. De kaster 200 ansatte på gaten og sier de er ferdige med dem. Det er ikke slik norsk arbeidsliv fungerer; at arbeidstakere som har vært der i 25–30 år bare skal hives ut.

– Ikke virksomhetsoverdragelse

Svein Arild Steen-Mevold

– IKKE VIRKSOMHETSOVERDRAGELSE: – Når hotellet nå skal være stengt i to år er det ikke mulig å drive noen virksomhet der, sier Svein Arild Steen-Mevold i Scandic.

Foto: Scandic

Administrerende direktør Svein Arild Steen-Mevold i Scandic Norge holder overfor BT fast på at de mener det ikke lenger handler om en virksomhetsoverdragelse, og at avtalen med Fellesforbundet dermed ikke er gyldig.

– Når hotellet nå skal være stengt i to år er det ikke mulig å drive noen virksomhet der. Jeg skjønner at dette er problematisk for de ansatte. Men rent juridisk viser de vurderingene vi har fått gjort at retten vanskelig kan komme til en annen konklusjon enn at dette ikke er en virksomhetsoverdragelse, sier Steen-Mevold til BT.