Ny Dark Room-tiltale: Mann fortalte andre at han hadde to terabyte med overgrepsmateriale

25-åring fra Bergen tiltalt for å ha lastet ned bilder og videoer som viser grove overgrep mot barn helt ned i spedbarnsalderen.

Janne Ringset Heltne

KREVENDE SAK: – Dette har vært en av de største og mest krevende Dark Room-sakene å etterforske, sier politiadvokat Janne Ringset Heltne.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei

Tiltalen mot 25-åringen er omfattende og gjelder nedlasting og deling av overgrepsmateriale, samt chatting med andre om seksuelle overgrep mot barn, skriver Bergens Tidende.

Mannen ble pågrepet i november 2016 og saken mot ham er en del av Dark Room-etterforskingen som Vest politidistrikt leder.

Ifølge BA uttrykte politiet at 25-åringen var sentral i pedofili-nettverkene i Norge da de pågrep ham. Mannen har i tidligere avhør erkjent delvis straffskyld, skriver avisen.

– Han er veldig datakyndig, og har solid kunnskap om krypteringsverktøy, sa påtalejurist Janne Heltne til BA da mannen ble siktet.

Mannen skal ha jobbet med flere avanserte programmeringsprosjekter.

Politiet: – Krevende etterforskning

Ifølge tiltalen skal mannen ha sagt til en annen mann at han hadde hele to terabyte med overgrepsmateriale på PC, altså 2000 gigabyte. Mye av dette lå på krypterte harddisker.

Det er i perioden 2008 til 2016 at mannen skal ha lastet ned de betydelige mengdene med overgrepsmateriale, altså siden han var 15 år. Han er ikke tiltalt for selv å ha utført fysiske overgrep.

– Flere av sakene i Dark Room-prosjektet har hatt et stort omfang og vært krevende å etterforske. Denne saken er en av disse, sier politiadvokat Janne Ringset Heltne til BT.

Saken er berammet til april neste år. Tiltalen omfatter også ulovlig innførsel av mindre mengder narkotika.