Hopp til innhold

Sherpaer fra Nepal redder Fjell-Norge

I ti år har nepalske eksperter reparert landets mest berømte turstier. Nå er de klare for nytt oppdrag.

Skjerpaer skal bygge keiserlig sti i Bodø

FIKSER TURSTIENE: Fjellvante sherpaer fra Nepal har de siste ti årene utbedret en rekke norske landemerker, deriblant Keiserstien i Bodø. Nå er de klare for nytt oppdrag i Bergen.

Foto: Benjamin Fredriksen

I takt med at stadig flere turgåere og mosjonister benytter seg av stiene opp til våre berømte landemerker, øker slitasjen. Faktisk så mye at vi må ha hjelp av ekspertise fra utlandet.

Sherpaene er en folkegruppe som bor i fjellområdene Øst i Himalaya, Nepal, India og Tibet. De er kjent for sin arbeidskapasitet i store høyder, ikke minst på fjellekspedisjoner.

Og de utfører arbeid på vanskelige strekk der ikke maskiner kommer til.

Her har de jobbet

De siste ti årene har Sherpaer blitt hyret inn for å utbedre en rekke kjente turmål i Norge:

Skjerpaer skal bygge keiserlig sti i Bodø

KEISERSTIEN: Her viser sherpaene frem resultatet.

Foto: Benjamin Fredriksen
  • Keiserstien i Bodø.
  • Skåla i Nordfjord.
  • Besseggen-stien i Jotunheimen.
  • Preikestolen i Kjerag.
  • Gaustatoppen.
  • Fanaråken i Jotunheimen. Sherpaene løftet stein i tre år for å utbedre traseen opp til det 2068 meter høye fjellet.
  • Stoltzekleiven i Bergen. Består av 908 trappetrinn opp mot Sandviksfjellet.
  • Sist ut er trappestien «Oppstemten» til landemerket Ulriken i Bergen, det høyeste av byens syv fjell 642 meter. Arbeidet starter våren 2016 og skal stå ferdig i 2018.

LES OGSÅ: Fra Mount Everest til Bodø for å bygge keiserlig sti

Ulriken

ULRIKEN: Ulriken kan få sin egen trappesti. Den nye Oppstemten skal bygges etter samme mal som Stoltzekleiven, og skal etter planen stå ferdig i 2018.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

«Oppstemten» til Ulriken skal bygges av Geirr Vetti og hans nepalske sherpaer, som har utført alle de ovennevnte oppdragene. Træplantingsselskapet står som byggherre. Prislapp: 7 millioner kroner.

– Et positivt og spennende prosjekt, sier byråd Erlend Horn (V) i Bergen.

Først hadde vi joggebølgen, så ble det populært å løpe maraton. De siste årene har motbakkebølgen skylt inn over landet. Mange av de over hundre løpene arrangeres nettopp i høyfjellet.

– I tre år slet sherpaene for å utbedre traseen vår. De gjorde en utmerket jobb. Dette har blitt den beste stien til noen fjelltopp, uttalte arrangør Christian Prestegård i Fanaråken Opp.

I tre år slet sherpaene for å utbedre traseen vår. De gjorde en utmerket jobb.

Christian Prestegård, Fanaråken Opp

Nytt prosjekt: Ulriken

Skog og Træplantingsselskapet har lenge ønsket å anlegge en steinsatt trappesti til Ulriken etter samme oppskrift som Stoltzen. Stien skal starte på Montana og gå opp til utkikkspunktet ved TV-masten.

Dagens sti opp til Ulriken er i dårlig forfatning, og i ferd med å erodere vekk av tråkk og vann. Den mest brukte traseen ble bygget i 1959–60. I mai hver vår deltar mellom 7000 og 8000 turgåere på Syvfjellsturen, som passerer Ulrikens topp.

– Dette skal være et samarbeid mellom offentlige og private givere, sier styreleder Erling Birkeland i Træplantingsselskapet til NRK.

Dersom Bergen kommune godkjenner planene, starter arbeidet i april neste år. Prosjektet skal finansieres av kommunen, spillemidler og veldedige stiftelser.

Ulriken i Bergen

POPULÆRT TURMÅL: Bergen kommune håper at en halv million turgåere årlig vil bruke den nye turstien opp til Ulriken. Foreløpig må man nøye seg med den gamle.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Bedre folkehelse

Bergen håper å få tilbake utgiftene i form av helsegevinst blant byens befolkning.

  • Stoltzekleiven har nå 460.000 besøkende årlig.
  • Målet er at Ulriken skal runde en halv million turgåere årlig.

– Bygging av lysløyper og turstier er en god helsemessig investering, der man får mye igjen for pengene, har idrettsdirektør i Bergen Rune Titlestad tidligere uttalt til NRK.

LES OGSÅ: Ny sherpa-restaurering i Geiranger