Hopp til innhold

Fra Mount Everest til Bodø for å bygge keiserlig sti

Hver morgen før arbeidet starter må Keiservarden velsignes av en buddhistmunk. Deretter kan sherpaene fra Nepal arbeidet med å bygge ny gangsti opp til det populære byfjellet i Bodø.

Skjerpaer skal bygge keiserlig sti i Bodø

Sherpaene jobber fram til snøen kommer. Keiserstien skal være ferdig 1. juni 2016, så hvis arbeidet ikke er ferdig før vinteren kommer de tilbake til våren.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Med trent blikk går Sonam Ngima Sherpa og kollegene rundt og jakter på steiner som passer inn i trappa som arbeidslaget fra Mount Everest-traktene i Nepal bygger.

– Fjellene i Nepal er mye brattere enn dette. Denne jobben er ingen sak for oss, sier steinbyggeren til NRK.

Tirsdag kom seks sherpaer fra Nepal til Bodø. De gikk umiddelbart i gang med å bygge Keiserstien fra Turisthytta til Keiservarden.

Alle seks kommer fra landsbyer rundt Mount Everest og tilhører familier som har jobbet med stein i generasjoner. De fleste har mellom fem og ti års erfaring i å bygge fjellstier, steinhus, steinmurer i hjemlandet.

– Det eneste utfordringen blir å finne nok løse stener som passer til trappene. Vi må nok hente inn stein utenfra, tror Sherpa.

Buddhister

Bygger keiserlig i sti i Bodø

Denne trappa har nepaleserne bygd på fire timer.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Hver morgen starter arbeidsdagen med en buddhistisk seremoni. En av steinarbeiderne er munk og tenner lys og ber før de begynner den tunge jobben.

– Det er veldig viktig for oss å velsigne fjellet. Slik unngår vi ulykker, sykdom og sikrer at arbeidet går bra, sier Sherpa.

Allerede etter fire timer er siste del av stien opp til utsiktspunktet på Keiservarden forvandlet seg til ei steintrapp på 15–20 meter som stadig nærmer seg toppen.

– Denne trappen tok det oss fire timer å lage. Etter lunsj vil den være dobbelt så lang, smiler han.

Kebnekaise neste

Målet med oppgraderingen er ikke bare for at bodøværingene skal kunne spasere opp på byfjellet i småsko. Stien blir ett av momentene i Bodøs 200-årsjubileum, og er ment som et bidrag til hele Bodø.

– Dette gjør vi også for å ivareta naturen og samle alle stiene som har etablert seg. Naturen skal tilbakeføres, og når vi er ferdig skal det bortsett fra stien ikke være synlig i naturen at vi har vært her, sier entreprenør Geirr Vetti, som har jobbet med over 200 liknende prosjekt i Norge.

Etter at Keiservarden er unnagjort, skal sherpaene videre til Sveriges høyeste fjell Kebnekaise.

(artikkelen fortsetter under)

Skjerpaer skal bygge keiserlig sti i Bodø

Allerede etter få timer hadde siste del av stien opp til utsiktspunktet på Keiservarden forvandlet seg til ei steintrapp på 15–20 meter som stadig nærmer seg toppen.

Foto: Benjamin Fredriksen

Den nye Keiserstien skal være ferdig 1. juni neste år, men er avhengig av vær og vind.

– Vi jobber på så lenge vi kan utover høsten. Når frosten kommer er løpet kjørt for i år, sier Vetti.

Endelig penger

Byggingen av Keiserstien har ligget i planene for kommunens Stimuli-prosjekt i lang tid, men ikke blitt realisert tidligere på grunn av mangel på økonomi.

– Nå sørger Bodø energi for at stien blir bygget. Vi er sikker på det er et tiltak som kommer til å glede Bodøs befolkning og besøkende. Vi håper det kan bidra til at enda flere kommer seg ut på tur, sier prosjektleder for Keiserstien, Aviâja Kleist.

Skjerpaer skal bygge keiserlig sti i Bodø

Etter at Keiservarden er unnagjort, skal sherpaene videre til Sveriges høyeste fjell Kebnekaise.

Foto: Benjamin Fredriksen