Hopp til innhold

Bruker egne penger for å redde turister

Røde Kors-lederen sliter med å skaffe redningsmannskaper når de må ta seg fri fra jobb uten lønn. Nå varsler regjeringen at de vil følge opp Aps forslag om bedre vilkår for de frivillige.

Eilev Nysveen

– DE TAR OSS FOR GITT: – De tar oss litt for gitt mange ganger. Dessverre. Det går utover motivasjonen, sier Eiliv Nysveen, operativ leder i Hordaland Røde Kors Hjelpekorps.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Summene staten fordeler til redningsorganisasjonene strekker ikke til når antall aksjoner øker, og mannskapene dermed stadig oftere må ta seg fri fra jobb for å delta.

Hordaland Røde Kors Hjelpekorps har hatt hendene fulle med turister ved Trolltunga den siste tiden, og regner med å passere 200 oppdrag i år lenge før 2016 er over. I fjor satte de rekord med 165.

Alle aksjonene tærer på for redningsmannskapene, særlig i tilfeller de ikke får lønn for strevet i form av verken penger eller takknemlighet.

– De tar oss litt for gitt mange ganger. Dessverre. Det går utover motivasjonen. Når du bruker mye av fritiden din, og kanskje til dels må forsake familien og barna dine i perioder ... Ett sted går grensen, for alle, sier Eiliv Nysveen, operativ leder i Hordaland Røde Kors Hjelpekorps.

Odda Røde Kors

TROLLTUNGA: Røde Kors har så langt i år vært på rundt 30 aksjoner ved Trolltunga.

Foto: ODDA RØDE KORS

– Kan ikke ta seg fri fra jobb

Når NRK treffer ham i Skjeggedal, startstedet for Trolltunga-turen, er han i ferd med å organisere letearbeidet etter mannen som de siste dagene har vært savnet på Evanger. Det er alt annet enn lett.

– Mannskapene på Voss har tynt seg, og får ikke tak i flere folk før etter arbeidstid, sier Nysveen til en kollega over telefonen.

Torstein Tvedt Solberg

VIL BETALE REDNINGSMANNSKAPENE: – Etter den sommeren vi har hatt, frykter jeg for rekrutteringen, sier stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (Ap).

Foto: NRK

– Det er ikke alltid at alle kan å ta seg fri fra jobb, konstaterer Røde Kors-lederen overfor NRK.

I tillegg til tapt arbeidsinntekt, bruker mange av de frivillige også ti-femten tusen kroner i året på utstyr. I helgen gikk Røde Kors ut og sa at de var negative til å ta betalt fra turistene for redningsaksjoner.

Men de ser at det trengs bedre ordninger hvis de skal få tak i nok frivillige.

– Jeg føler det offentlige svikter i å gå i dialog med arbeidsgiverne. Man burde få på plass avtaler som gjør at hjelpemannskapene unngår å bli trukket i lønn, mener Nysveen.

– Frykter for rekrutteringen

Gjermund Hagesæter

Gjermund Hagesæter (Frp), statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet.

Foto: NRK

Både regjeringen og opposisjonen er lydhøre overfor Røde Kors-mannskapenes bekymring. Aps frivillighetsutvalg foreslo i vår å utrede nye systemer for å sikre kompensasjon til deltakere i søk og redningsaksjoner.

– Vi mener det bør kompenseres for tapt arbeidsinntekt. Den frivillige beredskapen er avhengig av at folk stiller opp. Etter den sommeren vi har hatt, frykter jeg for rekrutteringen, sier stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (Ap).

Statssekretær Gjermund Hagesæter i Justis- og beredskapsdepartementet varsler nå at de vil vurdere forslaget i forbindelse med statsbudsjettet, og sier regjeringen jobber for bedre vilkår for redningsmannskapene.

– Dette er et budsjettspørsmål som jeg ikke kan avgjøre her og nå, men jeg har stor forståelse for et slikt forslag. Vi jobber for at de frivillige skal få ytterligere forbedrede vilkår, sier Hagesæter.

Eilev Nysveen

ORGANISERER: Eilev Nysveen må jobbe hardt for å få tak i redningsmannskaper. Bedre kompensasjon for tapt arbeidsinntekt kunne gjort det lettere, tror han.

Foto: Espen Hobbesland / NRK