Hopp til innhold

MDG-flukt i Hordaland: Slik forklarer ekspertene det

– En utfordring at de må ta stilling til andre saker enn miljø, mener politisk kommentator.

Magnus Takvam

UTFORDRENDE: Politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, tror det er en utfordring at MDG må ta stilling til andre saker enn miljø.

Foto: NRK

Miljøpartiet De Grønne har mistet flere medlemmer i Hordaland den siste tiden. I mars i år meldte fire lokalpolitikere i Bergen overgang til SV, og begrunnet partibyttet med ukultur.

Sist i rekken av utmeldinger er fylkespolitiker Tom Sverre Tomren. Han velger nå å gå over til KrF, partiet han meldte seg ut av for elleve år siden. Han vender MDG ryggen blant annet fordi han er uenig med partiet i flere verdispørsmål.

Politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, tror det er flere årsaker til at medlemmer forlater partiet.

– Det er nok en utfordring at de må ta stilling til andre saker enn miljø, men jeg tror partiet selv er veldig oppmerksomme på dette. Det er nok en kombinasjon av misnøye og politisk uenighet, ikke bare ideologi som gjør at enkelte melder seg ut, sier han.

– Kan skape utfordringer

Ifølge Tomren, som har vært sentral i oppbyggingen av MDG i Hordaland, er teknologioptimisme blitt svært utbredt i partiet.

– Jeg har større tro på at man må endre livsstil enn at man bør finne opp nye ting for å få bukt med klimaproblemene, sier han.

Kommentator Takvam tror medlemsmassen i partiet kan skape utfordringer.

– MDG består av folk fra ulike miljøer. De har meldt seg inn fordi de følte at partier som tidligere var grønne, som SV og Venstre, sviktet miljøsaken. Når hverdagen melder seg kan dette limet bli for svakt, sier han.

– Ikke unaturlig

Gudbrandsen

POLITISK DREINING: Politisk redaktør i BT, Frøy Gudbrandsen, forteller at MDGs politikk har endret seg de siste årene.

Foto: Jan M. Lillebø / Bergens Tidende

Politisk redaktør i Bergens Tidende, Frøy Gudbrandsen, er enig med Takvam.

– I klima- og miljøspørsmål finner de sammen, men spriket er stort i andre saker, sier hun.

Ifølge Gudbrandsen er det ikke overraskende at flere nå forlater partiet.

– Etter hvert som partiet har vokst og det har kommet nye folk i maktposisjoner, har det skjedd en dreining i politikken. MDG har for eksempel liberale standpunkter når det kommer til bioteknologi. Det er det ikke alle som liker, sier hun.

Gudbrandsen trekker også frem at utmeldingene ikke er på grunn av én og samme sak.

– De kan deles i to grupper. Man har politikere som har vært med lenge og som er skuffet over retningen partiet har tatt, og så har man ferske folk som har oppdaget at de har kommet inn i feil parti. Det store spørsmålet er om de mister de riktige folkene, sier Gudbrandsen.

Hordaland ingen versting

Generalsekretær Lars Gaupset i Miljøpartiet de Grønne

RESPEKTERER VALGET: Partisekretær i MDG, Lars Gaupset, sier de respekterer at enkelte medlemmer melder seg ut.

Foto: Pressebilde

Partisekretær i Miljøpartiet De Grønne, Lars Gaupset, respekterer at enkelte melder seg ut.

– Det er normalt at folkevalgte som har vært med en stund forlater partiet på grunn av politisk uenighet, særlig i spørsmål av prinsipiell karakter, sier han.

Situasjonen er ikke verre i Bergen enn andre steder.

– Dette har ikke noe med et bestemt lokallag eller en del av landet å gjøre, men at partiet utvikler politikk og tar standpunkt i saker som oppfattes som kontroversielle, for eksempel når vi sier ja til eggdonasjon.