Opprør i MDG – fire melder overgang til SV

BERGEN (NRK): Bystyrerepresentantene sier at en ukultur er grunnen til partibytte. – Dramatisk, sier MDG-gruppeleder.

Randi Amundsen, Oddny Miljeteig og Diane Berbain

UTMELDING: Diane Berbain (til h.) og Randi Amundsen (til v.) melder seg ut av MDG. Her sammen med gruppeleder i SV, Oddny Miljeteig.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Fire lokale Miljøpartiet De Grønne-politikere melder overgang.

Bystyrerepresentantene Diane Berbain og Randi Amundsen forlater MDG til fordel for SV. I tillegg melder bystyrevaraene Fredrik Sundt Breien og Janet Wiberg også overgang.

Mandag morgen kalte bystyrepolitikerne inn til pressekonferanse med sin nye gruppeleder, Oddny Miljeteig (SV).

Der beskrev begge politikerne en ukultur i partiet, som har gjort det unødvendig krevende å konsentrere om det politiske arbeidet.

Amundsen nektet for at utmeldelsen var knyttet til en konflikt med gruppeleder Sondre Båtstrand eller fylkestopp Tom Sverre Tomren, men i større grad knyttet til den nasjonale ledelsen.

Begge politikerne mener partiet er på vei til høyre i norsk politikk.

På pressekonferansen ønsket ingen å utdype det nevneverdig.

– Dette er en ukultur som har vart i flere år. Vi har vært flinke til å konsentrere oss om politikk lokalt, men en ukultur vil alltid være knyttet til ledelsen. Jeg ønsker ikke å henge ut noen her og nå, men jeg vil beskrive det som et ledelsesproblem, sier Amundsen.

– Partiets øverste organ skal vise hva slags kultur man skal ha. Det har ikke den politiske ledelsen alltid vært like god til, sier Berbain.

MDG topp trekandidater

UTMELDING: Diane Berbain (til v.) og Randi Amundsen melder om langvarig misnøye med retningen til MDG. Her sammen med Sondre Båtstrand, som er gruppeleder for partiet bystyret i Bergen.

Foto: Håkon Benjaminsen

Kritiserer MDG

Både Amundsen og Berbain var tydelige på at det var snakk om en politisk ukultur og ikke trakassering.

Alle fire vil være en del av SVs bystyregruppe, som da vil telle syv i antall. Med det vil partiet være det tredje største i Bergen bystyre. Sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet har SV et teoretisk flertall i bystyret.

I kommunevalget 2015 firedoblet MDG gruppen sin fra én til fire representanter. Nå halveres altså antallet.

Amundsen og Berbain blir nå SV-representanter i henholdsvis komite for helse og sosial og komite for finans, kultur og næring.

Berbain mener MDG har beveget seg vekk fra det partiet hun meldte seg inn i.

Diane Berbain

KRITISK: Diane Berbain melder seg inn i Bergen SV. Hun blir med det én av syv bystyrerepresentanter for partiet i bystyret.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Konflikten har bygd seg over tid og MDG har tatt noen veivalg jeg ikke er enige i. Jeg har ikke lenger tillit til partiet mitt, sier Berbain.

Kjenner seg ikke igjen i ukultur

Gruppeleder Sondre Båtstrand i Bergen MDG kaller det «en dramatisk situasjon».

– På et vis forstår jeg valget. Det har vært noen veivalg som har skapt kontroverser og jeg er enig i at vi trenger å jobbe med en mer inkluderende partikultur, sier Båtstrand.

Partisekretær i MDG, Lars Gaupset skriver i en e-post til NRK at han ikke er kjent med at Berbain og Amundsen har tatt opp sine politiske uenigheter i partiets organer lokalt eller sentralt.

Gaupset sier MDG ikke kjenner seg igjen i påstander om ukultur i partiet.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i det, men må ta innover meg at de opplever det slik. Vi er kjent med at det har vært samarbeidsproblemer i bystyregruppen og det er satt inn mye ressurser på å forsøke å løse det.

– Styrker SV

Gruppeleder i Bergen SV, Oddny Miljeteig, ønsker de nye tilskuddene velkommen.

Oddny Miljeteig

SPENNENDE: Gruppeleder for Bergen SV, Oddny Miljeteig, sier økningen fra fem til syv faste representanter åpner for spennende nye politiske muligheter.

Foto: Tom Arne Moe / NRK

– Vi kjemper for de samme politiske sakene, og jeg vet at Randi og Diane vil være en formidabel hjelp i SVs arbeid i Bergen bystyre. Dette styrker ikke bare et SV som allerede vokser både i medlemstall og på målingene, men åpner spennende muligheter for oss i bystyret.

Gruppeleder for fylkestingsgruppen til MDG Hordaland, Tom Sverre Tomren, kaller tapet av Amundsen og Berbain «det største tapet for partiet i nyere tid» i et innlegg på Facebook.

– Vi i MDG har en stor jobb å gjøre for å klare å ivareta bredden og etablere en enhetlig og god partikultur der folkevalgte kjenner seg verdsatt, skriver Tomren.