NRK Meny
Normal

Hyller norsk metal med helnorsk festival

Gorgoroth gjør sin første konsert i Norge på syv år under helnorske Blastfest neste vinter. – Her blir det mange band folk ikke har sett på lang tid, og kanskje ikke i det hele tatt, lover festivalsjefen.

Watain, Blastfest 2015

KUN NORSK PÅ SCENEN: Bergensfestivalen satser på kun norske band til neste år. Her svenske Watain på scenen på USF Røkeriet under årets Blastfest.

Foto: Roy Bjørge

Festivalen ble arrangert for andre gang tidligere i vinter med store navn som Satyricon, Paradise Lost, AT The Gates og Watain blant headlinerne. Etter en trang fødsel økonomisk i 2014, gjorde festivalen det såpass bra i år at festivalsjef Yngve Christiansen igjen tør se fremover og satse videre.

Drømmer om Burzum og Emperor

Konseptet for neste års festival har han tenkt lenge på.

Infernus i Gorgoroth under Hole in the Sky 2009

FØRSTE PÅ SYV ÅR: Gitarist Infernus i Gorgoroth på scenen under Hole In The Sky-festivalen i 2009.

Foto: Unni Beite Rogvin

– Dette er min mulighet til å gi noe tilbake til musikermiljøet. Jeg var for ung til å være midt i smørøyet da Norge skapte sitt navn innen metalsjangeren, og dette er noe jeg vil gjøre for å vise hvor mye vi sette pris på det musikerne skapte den gangen og hva det har betydd, sier Christiansen til NRK.

Han bekrefter at festivalen vil kunne friste med band og artister som publikum ikke har sett på lang tid, og i noen tilfeller ikke i det hele tatt.

– Har du fortsatt en drøm om å få Burzum til å opptre live?

– Ja, personlig skulle jeg gjerne hatt Burzum, Darkthrone og Emperor til festivalen. Men det er særdeles lite sannsynlig. Kommer jeg til å spørre? Ja, selvsagt! Men jeg har ingen tro på at det vil skje.

Trude Drevland, Yngve Christiansen og sønnen Aron

SUKSESS: Årets Blastfest var en publikumssuksess. Her festivalsjef Yngve Christiansen med sønnen Aron og ordfører Trude Drevland.

Foto: Stig Pallesen / Blastfest

Første på syv år for Gorgoroth

Årets Blastfest tiltrakk seg publikummere fra 40 land fra alle kontinenter, og Christiansen tror en helnorsk og nostalgisk line-up kan lokke mange utenlandske metalfans til Bergen.

– Dette blir en svært eksotisk festival som jeg tror vil slå godt an både i utlandet og hos norske metalfans, sier Christiansen.

Den første headlineren er allerede sluppet. Bergensbaserte Gorgoroth gjør comeback på hjemmebane etter hele syv år .

Gruppen slipper sitt tiende album , «Instinctus Bestialis» 8. juni, og opptredenen på neste års Blastfest er den eneste i Europa som foreløpig er offentliggjort.

Forrige gang Gorgoroth opptrådte i Bergen, var på Blastfests forgjenger, Hole In The Sky-festivalen, i 2009. Konserten den gang var den første etter bruddet med vokalist Gaahl og bassist King Ov Hell.

For tiden er det Hoest fra Taake som er live-vokalist for bandet.

Siste video

 Programleder Mariann Reikerås
13 lam rømde då bilen dei vart frakta med kolliderte. Dyretransporten fekk ein brå stopp og sauene stakk til skogs.