Hopp til innhold

Vil sende byrådet på kurs i parlamentarisme

Professor Frank Aarebrot mener byrådet i Bergen ikke har skjønt sin egen styringsform. – Pressekonferansen om Bybanen føyer seg inn i en lang rekke rotete episoder, sier han.

Frank Aarebrot

IKKE OVERRASKET: Frank Aarebrot forstår at de politiske motstanderne klør seg i hodet av byrådets håndtering av bybanespørsmålet. – Men jeg er på ingen måte overrasket. Dette føyer seg inn i en lang rekke episoder over flere år, der man roter med de parlamentariske formene, sier han.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Frank Aarebrot er fortørnet over hvordan byrådspolitikerne i Bergen har håndtert de politiske prosessene i arbeidet om hvor bybanetraseen mellom sentrum og bydelen Åsane skal legges.

I går var det pressekonferanse der byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H) og byråd Dag Inge Ulstein (KrF) sammen med gruppeleder Marita Moltu (KrF) presenterte hvordan de har funnet en løsning på uenigheten innad.

– Kun Rygg som skjønner parlamentarisme

– Vi stemmer primært for Bryggen, fordi vi mener det er den beste løsningen. Men nå har vi kommet med en løsning som sikrer punktet om kontinuerlig utbygging av Bybanen, sa Moltu.

Jeg vil anbefale byrådspolitikerne til å ha et seminar om hva parlamentarisme er, sånn at de lærer det én gang for alle

Frank Aarebrot

Hennes parti, KrF, vil altså i bystyremøtet 17. juni først stemme for Bryggen-forslaget, som ikke vil få flertall. Deretter vil de stemme for tunnel ved Kjøttbasaren, saken deres egen byråd Filip Rygg gikk av på så sent som 19. mai.

Men etter pressekonferansen reagerte flere på at byrådene var til stede under pressekonferansen, siden de allerede har levert fra seg saken til videre behandling i byutviklingskomiteen og siden bystyret.

HØR HVORDAN OPPOSISJONSPARTIENE REAGERTE:

– Nå sitter man igjen med inntrykk av at det av byrådspartiene (H, Frp og KrF) bare er Filip Rygg som skjønner hva parlamentarisme er, tordner Frank Aarebrot.

Anbefaler seminar

Han sier det var feil at byrådslederen og Ulstein la frem bystyregruppene sin nye innstilling i saken.

Moltu, Ulstein, Stolt-Nielsen

– FEIL: Byrådene Ragnhild Stolt-Nielsen (t.h.) og Dag Inge Ulstein burde ikke vært til stede på denne pressekonferansen, sier Frank Aarebrot.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Det er ikke slik man skal gjøre det. Den ansvarlige byråden kan selvsagt stille seg disponibel for pressen etterpå, for eksempel for å svare på om byrådet kan akseptere kompromisset. Men hvis byrådet har gitt fra seg en sak, og man får et kompromiss i bystyret etterpå, er det bystyregruppene som skal holde pressekonferanse, sier Aarebrot.

Professoren i sammenlignende politikk er ikke nådig i sin beskrivelse av politikernes fremgangsmåte.

– Dette føyer seg inn i en lang rekke episoder over flere år, der man roter med de parlamentariske formene, sier han, før han kommer med sin klare oppfordring:

– Jeg vil anbefale byrådspolitikerne til å ha et seminar om hva parlamentarisme er, sånn at de lærer det én gang for alle, sier han.

– Kan ikke bruke Bergen som eksempel

Aarebrot mener altså at lokalpolitikerne i Norges nest største by ikke vet hvordan sitt eget styresystem fungerer. Han mener måten blir styrt på ikke kan brukes som eksempel på det parlamentariske system.

– Det angår ikke selve saken, der er flertallet gitt. Men når de roter sånn med formene, er det pinlig. Man kan ikke bruke saksbehandlingen i Bergen kommunes parlamentarisme som undervisningsmateriell i ungdomsskolen når man skal forklare hva det er, for å si det slik.

– Hvorfor forstår ikke politikerne i Bergen dette?

– Det har jeg undret meg over lenge, sier Aarebrot.