Geologene jobber på spreng - men rydding starter tidligst fredag

Geolog Harald Hauso har vært oppe i rasområdet i hele dag. De tør ikke love noe, men håper de kan begynne opprydningsarbeidet fredag.

Harald Hauso

LOVER INGENTING: Geologer fra Statens vegvesen har vært oppe i rasstedet i hele dag og drevet med renskingsarbeid. De rasstedet er ferdig sikret fredag.

Foto: Anders Ekanger / NRK

– Det gjenstår noe som vi må få ned fra toppen av rasstedet før arbeidet kan begynne nedenfor, sier geolog Harald Hauso.

Han har vært oppe i toppen hvor raset som sperrer hele E16 ved Bolstad startet. Torsdag har de fått fjernet en god del løse blokker. Men fortsatt gjenstår det en god del arbeid.

– Det er et oppsprukket parti som står igjen. Det gjenstår noe, men hvis vi er heldige kan opprydningsarbeidet begynne ut på dagen fredag. Men jeg tør ikke love noe, sier Hauso.

Ras sperret E16 ved Voss

HELT STENGT: Det er ennå usikkert når veien kan åpnes ved Bolstad. Geologene håper opprydningsarbeidet på veien kan starte ut på dagen fredag.

Foto: JAN ERIK TOLLEFSEN

Masser på kanskje 10 000 kubikk

Per nå er hovedfokuset å gjøre området trygt for mannskapet, slik at arbeidet kan begynne på E16.

Men arbeiderne får ikke noe klarsignal torsdag.

Hvor lang tid tror du det vil ta?

– Den massen som ligger der er på kanskje 10 000 kubikkmeter. Hvor lang tid det tar å rydde, det våger jeg ikke spekulere i, sier Hauso.

ras E16

VOGNTOG: Et vogntog havnet midt i raset da raset sperret hele E16 ved Bolstad onsdag.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

Utfordringen er sikkerheten underveis

Den største utfordringen er å få gjort renskingsarbeidet på en sikker og forsvarlig måte.

– Du kan ikke bare pøse på med arbeidere på rasområdet. Det kan ikke være personer overfor hverandre, for det skal være trygt for de nedenfor. Vi er nødt til å ha strenge sikkerhetsregler, sier Hauso.