Hopp til innhold

Frank Aarebrot er død

Professor og valgekspert Frank Aarebrot gikk bort lørdag kveld, 70 år gammel. – Han fikk virkelig gjøre det han elsket, helt til sin slutt, forteller sønnen.

Frank Aarebrot ble 70 år gammel.

Familien bekrefter dødsfallet lørdag kveld på Aarebrots private Facebook-profil.

– Pappa har holdt sin siste forelesning. Det er med sorg vi melder at pappa er gått bort i kveld. Han døde stille og rolig med oss rundt seg. Selv om rommet han etterlater seg ikke kan fylles for oss, så gir det oss glede at han kunne gjøre det han elsket helt til det siste, skriver familien på Facebook.

Han døde på Haukeland sykehus, og etterlater seg kone og to barn. Familien opplyser at sted og tid for begravelse vil bli annonsert senere.

Etter at nyheten ble kjent, har kondolanser og varme ord strømmet til. Erik Aarebrot, Frank Aarebrots sønn, forteller til NRK at meldingene som kommer er rørende å lese for familien.

– Det er overveldende og hyggelig å se så mange fine ord. Det viser at han har betydd mye for mange og at han har nådd ut slik han virkelig ønsket, sier Aarebrot.

Frank Aarebrot

Valgekspert og professor Frank Aarebrot er død. Mandag ble innlagt på Haukeland universitetssjukehus etter at han fikk hjerteinfarkt.

Foto: Åge Algerøy / NRK

Rakk å stemme før han døde

Professoren og valgeksperten var innlagt ved sykehuset etter at han fikk hjerteinfarkt mandag. Aarebrot hadde begynt å føle seg uvel under en flytur, og kontaktet legen.

Tirsdag ble han hasteoperert.

Aarebrot holdt sin siste forelesning som professor ved Universitetet i Bergen i april i år, etter 40 år ved Institutt for sammenlignende politikk.

Sønnen forteller at Aarebrot rakk å stemme før han døde.

– Han smilte godt da han fikk valgkortet sitt og han smilte godt da han fikk gjort sin borgerrett. Han fikk virkelig gjøre det han elsket, helt til sin slutt, forteller Erik Aarebrot til NRK.

– En unik formidler

UiB-rektor Dag Rune Olsen sier til NRK søndag at et unikt menneske og en unik historieformidler har gått bort.

– Det var med stor sorg vi mottok nyheten i går kveld. Han var elsket av studentene og det vil bli vanskelig for universitetet å fylle det tomrommet som han nå etterlater.

– Han var en kunnskaps- og historieformidler av rang. Han levde virkelig opp til tanken om at kunnskapen har aller størst verdi når den deles raust. Og Frank Aarebrot delte raust, sier Olsen.

Frank Aarebrots siste forelesning

SISTE FORELESNING: Frank Aarebrot under sin siste forelesning ved UiB i april i år.

Foto: Tim Christian Wassmo / NRK

200 år på 200 minutter

Den folkekjære professoren har vært med på en rekke stunt de siste årene, blant annet her i NRK.

Vinteren 2014 holdt han en 200-minutterforelesning om norsk historie, direkte på NRK TV.

Høsten 2016 holdt Aarebrot en ny 200-minutterforelesning i anledning presidentvalget i USA. Denne gangen om amerikansk politikk.

Før presidentvalget i USA i fjor høst, tok han NRK-seerne med på en biltur fra Chicago til New York. Gjennom seks episoder nøstet han opp i stemningen før det mye omtalte presidentvalget mellom Hillary Clinton og Donald Trump.

Det neste store prosjektet til Frank Aarebrot var et maratonforedrag i forbindelse med reformasjonsjubileet. Professoren skulle etter planen fortelle om 500 år med historie på 500 minutt, direkte på NRK frå Grieghallen i Bergen.

Professor Frank Aarebrot

USA-KJENNER: Frank Aarebrot lagde en TV-serie på seks episoder for NRK, før presidentvalget høsten 2016.

Foto: Thomas Hellum / NRK

Hylles

Kort tid etter meldingen om hans død var Facebook-siden hans og Twitter full av kondolanser og hyllester.

Mannen som ble kåret til årets bergenser i 2014 blir hyllet av både venner, tidligere elever, samfunnsengasjerte borgere, politikere og journalister.

Aarebrot har betydd mye for mange.

– Han er kanskje den som har inspirert meg mest av alle til å studere og til å prøve å forstå verden og norsk politikk. Dette var en forferdelig trist beskjed å få, sier tidligere elev og politisk redaktør i Bergens Tidende, Frøy Gudbrandsen.

I 2014 mottok Aarebrot også Norges forskningsråds formidlingspris for sin evne til å formidle og sette fokus både på egen forskning, og samfunnsspørsmål generelt, skriver Bergensavisen.

Statsminister Erna Solberg (H) hadde selv Aarebrot som foreleser da hun studerte i Bergen. Hun forteller om en eksepsjonelt engasjert professor.

– Jeg husker særlig da vi fikk klager fra naborommet under en forelesning med Frank. For da han demonstrerte romersk krigføring, så bråkte han så mye at det forstyrret de andre, minnes Solberg ovenfor NRK.

Laster Twitter-innhold

Også Jens Stoltenberg sender sine kondolanser:

Laster Twitter-innhold

Frank Aarebrot foredrag om Norgeshistorien 1814-2014

I SITT ESS: Aarebrot foreleste om 200 år med norsk historie, på 200 minutter direktesendt TV. Twitter kokte med godord under forelesningen.

Foto: Heine Aarbø

– En bauta

TV 2s Davy Wathne var raskt ute med varme ord i natt.

– Han var en bauta. I ordets beste forstand. Fra studietiden på Sydneshaugen til siste stund, skriver han på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Stortingskandidat for SV og historiker Hans Olav Lahlum omtaler Aarebrot som en av sin tids beste og skarpeste fagformidlere:

– Og som et uvanlig stort og snilt medmenneske. Hvil i fred, skriver Lahlum.

Laster Twitter-innhold

– Vi kommer til å savne deg, skriver kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) på Facebook.

Byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) i Bergen skriver på sin Facebook-side søndag at hans tanker først og fremst går til den nærmeste familien.

– Vi er så mange som sørger. Han var stemmen og ansiktet vi ikke bare lyttet til, men også smilte av. For han var ikke bare den mest kunnskapsrike og beste formidleren og kommentatoren. Han var også ustyrtelig morsom, og alltid i godt humør. Frank spredte kunnskap og glede rundt seg, hver dag, år etter år, tiår etter tiår, skriver Schjelderup.