NRK Meny
Normal

Dark Room-siktede deler «guider» til overgrep på nett og i utlandet

Vest politidistrikt venter en økning i saker der personer bestiller livestreaming av overgrep av barn fra utlandet.

Dark room

25 ANSATTE: Mange politiansatte har jobbet med operasjon «Dark Room» i Vest politidistrikt i snart halvannet år. Etterforskningen er planlagt å fortsette med full styrke i alle fall ut 2017.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Flere av de mistenkte overgriperne i den såkalte Dark Room-saken har, ifølge politiet bestilt livestreaming av overgrep mot barn, fra utlandet.

– Det er saker vi har avdekket etter etterforskning på internett. De er vanskelig å avdekke, men nå har vi noen slike saker i «Dark Room». De er svært omfattende, og rammer mange, mange barn. Omfanget er så stort at det er krevende å etterforske for politidistriktene, sier etterforskningsleder Hilde Reikrås til NRK.

Chat fra beslag, dark room

BESTILLER PÅ NETT: Denne chatten er hentet fra politiets beslag i Dark Room-etterforskningen.

Foto: POLITIET

Politiet sier de gjennom etterforskning har sett at både tilbud og etterspørsel av live-streaming av seksuelle overgrep mot barn fra blant annet Filippinene øker, og de tror at det vil bli flere slike saker i fremtiden.

– Grenser opp mot tortur

Kripos har bistått i etterforskningen av live-overgrepene, som i stor grad foregår på Filippinene. Politiet har så langt avdekket at minst 300 barn er grovt seksuelt utnyttet og misbrukt.

Janne Heltne og Hilde Reikrås

JAKTER OVERGRIPERNE: Påtaleleder Janne R. Heltne (t.v.) og etterforskningsleder Hilde Reikrås i Dark Room forteller NRK om de nye avsløringene.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Ifølge politiet betaler overgriperne et sted mellom 20 og 50 dollar for å se på en direktestream av barn som blir misbrukt.

– Det er svært grove overgrep mot barn helt ned i spedbarnsalder. Det er en livesending av et overgrep, der norske og vestlige menn bestiller hva slags overgrep de vil at personen i andre enden skal utføre. Noen av disse overgrepene er så grove at de grenser opp mot tortur, sier Reikrås.

Deler «overgreps-guider»

På ulike chattekanaler på det såkalte mørke nettet deles informasjon om hvordan man kan gå frem for å bestille og begå slike overgrep.

Informasjon og «guider» til ulike land der barn blir offer for seksuelle overgrep deles også.

«… hvis du drar til de mindre landsbyene, hvor det er virkelig fattigdom, kan du til og med kjøpe jenter permanent for om lag 100 dollar, men jeg synes ikke det er så bra, fordi du vil få en uerfaren jente som ikke har peiling på hva hun er med på».

Denne teksten er hentet fra et beslag politiet har gjort, og er bare et eksempel på hvordan overgripere tipser hverandre om hvordan de skal kunne begå overgrep:

«Gjennomsnittlig pris for en jente er 10 til 15 dollar for om lag to timer, for over 13 koster det trolig mindre. Jeg betaler alltid 50 dollar, slik jeg forklarer i sikkerhetsguiden min».

Dark Room-saker per 30.05.17

Politidistrikt

Saker

Vest

37

Finnmark

1

Troms

3

Nordland

3

Trøndelag

6

Møre og Romsdal

1

Sør-Vest

5

Agder

4

Sør-Øst

6

Øst

10

Oslo

2

Innlandet

4

Totalt i Norge

82

Danmark

1

Sverige

1

Siste video

Slik forbereder Bergen Filharmoniske Orkester seg på 30 timer Grieg live.
Programleder: Mariann Reikerås