Hopp til innhold

Slik lurer overgriperne barna: Ett bilde kan lede fram til 100 ofre

Omfanget på sakene er historisk stort, ifølge politiet.

– Det spesielle er at gjerningspersonene rekker å begå mange overgrep før de blir tatt, fordi det er så enkelt å nå mange via nettet, sier Ståle Luther.

Han er leder for Barnehuset i Tromsø, som har tatt politiavhør av snart over 60 barn i saken der en mann i 20-årene er siktet for nettovergrep.

Nettovergrep - del 1

Over hele landet etterforsker politidistriktene svært omfattende overgrepssaker. Ifølge Kripos er det ikke lenger uvanlig at en sak om nettovergrep kan inneholde 100 ofre, og millioner av overgrepsbilder.

Dette er hvordan politiet og Kripos beskriver framgangsmåten i et flertall av disse sakene.

Finner barnet på ett bilde

Etterforskningen kan starte med én anmeldelse fra foreldre til ett av ofrene. Ofte starter etterforskningen derfor med at politiet får tips om eller oppdager et overgrepsbilde, og forsøker å finne offeret.

Nettovergrep - del 2

Ved å identifisere barnet nøster politiet videre. Gjennom barnets PC, nettbrett eller mobiltelefon, finner de fram til den mulige overgriperen de har hatt kontakt med på nettet.

Politiet går igjennom logger fra samtalene barnet har hatt på chatteforum og i sosiale media.

Utgir seg for å være barn

I mange av sakene har overgriperen fått kontakt med barnet på åpne sosiale media, som Facebook, eller på egne chatteforum for barn og unge. Ofte foregår det på mobiltelefonen til barna.

Gjerningspersonen får kontakt med barna ved å utgi seg for å være en jevnaldrende gutt eller jente. I Tromsø skal den overgrepssiktede mannen ha opprettet falsk profil på Facebook, der han utga seg for å være en 15 år gammel jente. Slik skal han ha fått kontakt med gutter, og lovet nakenbilder dersom guttene ville sende først. Mannen har erkjent seksuell omgang med barn.

– Det har gått svært kort tid fra første kontakt, til barnet har sendt det første bildet, sier Elin Nordgård Strand, politijurist i Troms politidistrikt.

Nettovergrep - del 3

Fortsetter på video

I slike overgrepssaker kan det starte med uskyldige bilder, ifølge Kripos, som et halvnakent poseringsbilde. Gjerningspersonen finner barnets identitet, og kan true med å kontakte foreldrene, eller å spre bildet eller videoen på skolen.

Ofte ønsker overgriperen å fortsette samtalen med barnet på et chatteforum med videooverføring, som Skype, Yahoo eller Snapchat.

Barna presses til å utføre seksuelle handlinger på seg selv, for å sende grovere og grovere seksuelt materiale. I tillegg deler overgriperen materialet på nettforum med andre overgripere. De kan både dele bilder og video, og informasjon om barna.

En million overgrepsbilder

Disse sakene kalles «sextortion» og vokser i stort omfang.

Fra nyttår til august i år hadde politiet i Oslo registrert 200 ofre for denne type seksuell utpresning. En hordalending er tiltalt for nettovergrep mot 42 norske og 20 filippinske barn.

Tidligere kunne politiet finne bare noen få bilder, ved beslag i slike saker. Nå sitter politiet ofte på over en million bilder i hver sak.

Overgrep begått på internett er sidestilt med fysiske overgrep og kan straffes like strengt.

AKTUELT NÅ