Fant fotoalbum i fjorden syv kilometer unna

Den 78 år gamle kvinnen mistet alt da huset hennes i Odda ble vasket vekk av flommen natt til onsdag. Noen timer senere ble et av fotoalbumene hennes funnet i fjæra i Tyssedal, hele syv kilometer unna.

Rasområdet i Odda før og etter

FEM HUS VASKET VEKK: Her stod flere av de fem husene som ble tatt av flommen natt til onsdag. Bildene viser stedet før og etter flommen.

Foto: Ove Aase/Renate Aase

– Helt surrealistisk at det er alt som er igjen, sier Renate Aase.

Fotoalbum funnet i Tyssedal etter flommen

NESTEN USKADD: Slik ser albumet ut etter ferden på fjorden fra Odda til Tyssedal.

Foto: Privat
Renate Aase

FIKK FRYSNINGER: Renate Aase syns det var både gledelig og tungt da familien fikk tilbake fotoalbumet.

I natt tok elven Opo huset til mormoren hennes, hvor den 78 år gamle kvinnen har bodd siden 1953. Bare vrakgods og noen hvitevarer står igjen i grøften som nå ligger der hvor mormorens hus og flere andre stod i går.

Med huset forsvant også alt av håndfaste minner, noe som mange av de flom- og rasrammede fremhever som blant det verste ved å miste hjemmene sine.

MER OM FLOMMEN: «Man kan ikke se at der har vært et nabolag en gang. Alle husene er borte.» | Bryt sperringane for å hente tinga sine | – Vi må rive fleire hus etter flaumen | Familien sitter flomfast – hjemme kan huset deres når som helst bli tatt av ras

Fløt syv kilometer i fjorden

Men i formiddag fikk Renate en overraskende telefon.

– Et av fotoalbumene hadde drevet i land og ble funnet i fjæra i Tyssedal, syv kilometer unna, forteller hun til NRK.

Det lille albumet, som inneholder bilder fra julefeiringer, ferier og familieselskaper fra tidlig på 90-tallet, er nesten uskadd etter den lange ferden på fjorden.

Fotografiene ble funnet av en kollega av Renates kusines forlovede, som kjente kusinen igjen på et av bildene og dermed visste hvilken familie det tilhørte.

– Fikk frysninger

– Selvsagt er det veldig fint at det ble funnet igjen. Vi har sittet og sett på bildene nå i kveld. Samtidig er det tungt å vite at det er alt som er igjen. Ingenting annet er blitt funnet, sier Renate.

– Hvordan reagerte du da du fikk beskjeden?

– Jeg fikk frysninger. Det var helt surrealistisk.

Hele familien er i kveld samlet for å snakke og bearbeide det som har skjedd.

– Det begynner sakte å gå opp for oss hva som har skjedd. Nå går tankene til det som må skje videre. Det viktigste blir å skaffe en ny bolig til mormor, sier Renate.

Vrakgods under bro i Opo i Odda

HUSRESTER KNUST MOT BRO: Vrakgods fra knuste hus og andre rammede eiendommer presser mot en av de tre broene som går over Opo.

Foto: 03030-tipser

Store ødeleggelser

Totalt har elven Opa tatt fem hus i Odda sentrum det siste døgnet.

– Det går nesten ikke an å se at der noen gang har vært et nabolag. Alle husene er borte, sa Renate til NRK tidligere i dag.

De store nedbørsmengdene har ført til 200-årsflom og store ødeleggelser flere steder, spesielt i Odda, Voss, Flåm og Lærdal.

I Odda er geolog nå i gang med å undersøke grunnen under hus i umiddelbar nærhet av elven. Arbeidet vil fortsette torsdag morgen, noe som betyr at de evakuerte ikke får flytte hjem i kveld.

METEOROLOG OM KLIMAENDRINGENE: – Det som skjer er skummelt

Ødeleggelser i Odda av elven Opo
Foto: 03030-tipser
Laster kart, vennligst vent...

Søk i valresultata

valg-dekorasjon