NRK Meny
Normal

Edel (92) og Øyunn (17) stiller begge til valg

FJØSANGER (NRK): Norges eldste- og yngste stortingskandidat bor like ved hverandre. Edel Müller er født i 1924, mens Øyunn Stokkeland Kåset ennå ikke er myndig.

Edel Müller og Øyunn Stokkeland Kåset

KLAR FOR VALGKAMP: 92 år gamle Edel Müller stiller til valg for Kystpartiet. Øyunn Stokkeland Kåset er kandidat for Miljøpartiet De Grønne, og fyller 18 år neste romjul. De er Norges eldste- og yngste stortingskandidat.

Foto: Asle Hella / NRK

Det er stort spenn i alder mellom listekandidater til årets stortingsvalg, men den eldste og yngste i Norge er nesten naboer i Bergen.

92-åringen Edel Müller bor på Fjøsanger og stiller til stortingsvalget for Kystpartiet. 17 år gamle Øyunn Stokkeland Kåset bor bare halvannen kilometer unna, på Paradis, og vil på Stortinget for Miljøpartiet De Grønne.

– Det tar bare noen minutter å sykle ned hit til deg, sier 17-åringen.

De 4437 personene som stiller på lister i landets fylker i 2017 er mellom 17 og 92 år. Snittalderen er 47 år.

– Jeg må jo tenke på mine barnebarn og oldebarn

Edel Müller har ikke vært politisk aktiv tidligere, men sier hun er opptatt av etterslekten og hva de skal oppleve.

– Jeg liker programmet som Kystpartiet har lagt frem. Det er fristende på mange områder, sier Müller.

– Jeg synes det har blitt uhyggelig i dette landet, ikke minst med innvandring og frie landegrenser med Schengen-avtalen. Vi har liten kontroll, og det synes jeg er skummelt. Tryggheten for etterslekten er viktigst for meg.

– Jeg må jo tenke på mine barnebarn og oldebarn.

Tidligere har hun stemt Høyre, men skifter nå til Kystpartiet blant annet for å få Steinar Bastesen, som er partiets 1.-kandidat i Hordaland, tilbake på Stortinget.

Edel Müller er 20.-kandidat på stortingsvalglisten til Kystpartiet i Hordaland.

– Det er ikke alltid erfaring er viktigst

Norges yngste listekandidat begynner til høsten i 3. klasse på Amalie Skram videregående skole i Bergen, og er russ i 2018.

– At jeg er yngst, viser i hvert fall at Miljøpartiet tar ungdom på alvor. Og det er ikke alltid at erfaring er viktigst. Det handler om engasjement, i mitt tilfelle et engasjement for jordkloden, sier Øyunn Stokkeland Kåset.

– Jeg synes det er dumt at vi ikke tar vare på jordkloden. Det må vi bli flinkere til, og Norge må ta sin del av ansvaret, sier hun.

Øyunn Stokkeland Kåset er 4.-kandidat på stortingsvalglisten til Miljøpartiet De Grønne i Hordaland. Dermed er hun 3. vara til Stortinget, dersom partiet får inn listetoppen Arild Hermstad.

– Hvis man alltid skal snakke om erfaring, så får jo aldri ungdom slippe til. Det er veldig synd, for vi trenger alle stemmer, fra en bred befolkning, på Stortinget.

Edel Müller og Øyunn Stokkeland Kåset

NESTE GENERASJON: Både Edel Müller (Kystpartiet) og Øyunn Stokkeland Kåset (MDG) er opptatt av fremtiden. 92-åringen snakker om trygghet for oldebarna, mens 17-åringen vil at hennes barnebarn også skal få oppleve det dyrelivet og de artene som finnes i verden i dag.

Foto: Asle Hella / NRK

Mandag 11. september skal det velges 169 representanter til Stortinget.

Siste video

Kvinner i klart undertall gatelangs i Bergen. Nå blir det endring.
Programleiar: Tale Hauso
Se 30 timers sending oppsummert på 63 sekunder.