Drosjenæringen lager kaos på Flesland

FLESLAND (NRK): Det er full klinsj mellom drosjenæringen og Avinor etter at det ble innført nytt bomsystem for drosjene i formiddag.

Demonstrasjon på Flesland
Foto: Christian Lura

- Jeg tror det ikke vil være noen taxier her i ettermiddag. Alle taxiselskapene står samlet, sier Robert Aasmul, daglig leder i selskapet Taxi 1, mens han deler ut informasjon til de reisende.

Demonstrerer mot taxi-bom på Flesland

DEMONSTRERER: Robert Aasmul i selskapet Taxi 1 mener det er uhørt av Avinor å innføre det nye drosjesystemet.

Foto: Christian Lura

Klokken 10.00 innførte Avinor nytt bomsystem for drosjene på Bergen lufthavn Flesland.

Bomsystemet går ut på at taxisjåførene venter i et depot et stykke unna ankomstområdene, og «taxiverter» fra Europark tar imot passasjerer og tildeler turene.

Kaos

Drosjenæringen har varslet demonstrasjoner, og da klokken passerte 10 var det ingen drosjer som kjørte gjennom bommen.

En stund hopet køen seg opp og Avinors anleggsbiler, som skulle sette opp gjerder i det nye bomanlegget, ble sperret inne. Nå har imidlertid drosjene kjørt bort fra ankomst-området.

Ifølge NRKs reporter på stedet er det knapt en drosje igjen. De få som har fått tilgang til å kjøre inn, kjører bare gjennom og ut igjen uten passasjerer, på oppfordring av andre taxisjåfører.

Mange passasjerer har måttet ta flybussen, i mangel på tilgjengelige drosjer.

Slipper å betale

I utgangspunktet ville det nye køsystemet innebære en bomavgift på ti kroner for hver gang taxiene skulle inn ved terminalen å hente passasjerer.

Systemet og avgiften har skapt en voldsom debatt og har ført til forhandlinger mellom taxinæringen og Avinor i månedsvis.

Det klarte ikke å bli enige og foreløpig blir det ikke noe av avgiften .

Avinor tar regningen for systemet selv, men drosjenæringen tror det kun vil vare en liten periode.

– Det er uhørt at vi må betale og blir henvist til et depot langt unna, sier drosjesjåfør. Robert Aasmul, daglig leder i selskapet Taxi 1.

Ingen drosjer på Flesland

TOMT: Få drosjer har kjørt gjennom bommen og inn i ankomstområdet til passasjerene.

Foto: Christian Lura

– Ikke plass til alle

Cathrine Fuglesang Framholt

HOLDER FAST VED SYSTEMET: Kommunikasjonssjef i Avinor, Cathrine Fuglesang Framholt, mener det nye bomsystemet blir bedre for passasjerene.

Foto: Avinor

Avinor sier det er synd at det nye systemet har ført til en så stor konflikt, men de holder fast ved at dette systemet vil bli mye bedre for passasjerene.

– Det er ikke plass til alle drosjene inne i ankomstområdet. Vi håper dette går seg til, og vi har prioritert å få på plass bomsystemet framfor å innføre betaling, sier kommunikasjonssjef Cathrine Fuglesang Framholt.

– Hva bør de reisende tenke på i dag?

– De bør være forberedt på at det kan bli kø. Det er satt opp ekstra flybusser og de som har mulighet til å bli hentet, bør vurdere det.