Blir trolig ikke varsel om ekstremvær

Meteorologene går ut med første varsel om et mulig ekstremvær. På enkelte steder kan det komme 150 millimeter nedbør på kort tid.

Selvaagsund trosser ekstremværet Aina ved Haugesund Sletta

TROSSET VÆRET: Båten Selvaagsund var en av dem som trosset ekstremværet Aina tidligere i desember.

Foto: Tor Andre Johannessen / 03030-tipser

Oppdatering fredag 22. desember: Det blir trolig ikke ekstremvarsel fordi de store nedbørsmengdene trolig vil komme i et avgrenset område, melder vakthavende meteorolog ved Værvarslinga på Vestlandet. Det er ventet at indre deler av Hordaland og Ryfylke i Rogaland får mest nedbør det nærmeste døgnet. Fase A varsel blir opprettholdt for disse fylkene.

Inngangen til julehelgen blir preget av uvær. Nok en gang er det store mengder nedbør i vente et stykke nord for Vestlandet.

Hordaland havner i området med mest nedbør. Også Rogaland og Sogn og Fjordane kan bli hardt rammet.

Ifølge vakthavende meteorolog ved Vêrvarslinga på Vestlandet, Gunnar Livik, er det ventet 90-150 millimeter regn i løpet av 24 timer, fra fredag kveld til lørdag ettermiddag.

Kan bli ekstremt

Meteorologisk institutt har i den forbindelse sendt ut et såkalt A-varsel.

Det er første tegn på et potensielt ekstremvær, og et tegn på at meteorologene overvåker værsituasjonen.

– Det kommer et lavtrykk som har med seg veldig fuktig luft, det vi kaller en atmosfærisk elv. Det er fuktige luftmasser som løser seg ut i form av regn når de møter fjellene. Høye temperaturer gir i tillegg snøsmelting, sier Livik.

Mulig ekstremværvarsel i julehelgen
Foto: Meteorologisk institutt

Har varslet fylkesmennene

A-varselet har blitt sendt til fylkesmennene i de aktuelle fylkene.

– Dette er beskjeder som går direkte til fylkesmennene, slik at de kan iverksette tiltak. De må kvittere til oss at beskjeden er mottatt. Det er et ekstra hakk over et obs-varsel, forteller Livik.

Ifølge ham kan uværet utvikle seg til ekstremvær.

– Ja, det er i morgen kveld det er forventet mest nedbør. I morgen vil det tas en ny vurdering på hvordan vi skal kategorisere uværet. Uvær blir det uansett.

– Har du noen råd til dem som skal over fjellet i løpet av helgen?

– Det er en god del vind og snøbyger i fjellet. Det er et lite vindu i morgen ettermiddag hvor bygeaktiviteten avtar litt. Men man må følge med på vei- og føremeldinger.

Sjøbod rasert

Ekstremværet «Synne» rammet bygden Feda under stormen i 2015. En rekke sjøboder og andre bygg ble tatt av elven.

Ikke ukjent med ekstremvær rundt juletider

De siste årene har ulike former for ekstremvær rammet landet, særlig rundt juletider. I fjor var det uværet, "Urd" som herjet flere steder, særlig Vestlandet ble hardt rammet.

Det var vindkast opp mot 40 til 50 m/s flere steder, og vinden nådde dermed orkan styrke.

Året før førte ekstremværet "Synne" til store ødeleggelser landet over. Ifølge Gjensidige var 2015 blant tidenes dyreste uværsår.

Her følger en liste over ekstremvær rundt jul siden 2011: