Dårligste poengfangst siden nedrykket: – Brann burde spille ut motstanderne

BRANN STADION (NRK): Ikke siden 2014 har Brann stått med færre poeng etter de fem første kampene. Da rykket de ned. Brann-treneren ser bak resultatene, og er ikke bekymret.

Eliteserien fotball: Brann - Vålerenga (1-1).

SKUFFET: Fredrik Haugen (til venstre), Azar Karadas og Ruben Yttergård Jensen depper etter 1-1 mot Vålerenga.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Søndag spilte Brann uavgjort hjemme mot Vålerenga. Etter kampen måtte bergenserne tåle kritikk for spillestilen de har vist i sesongstarten.

Etter fem kamper står tittelkandidaten med like mange poeng i protokollen, etter to tap, to uavgjorte og bare én seier.

Sist gang Brann åpnet en sesong like svakt, var i 2014. Da rykket de ned.

– Jeg sliter med å se en tydelig plan. Det er lite forflytning, og det slås mye langt på en enslig Veton Berisha. Skal de holde på slik, kan de heller bruke Azar Karadas, sier NRKs fotballekspert, Carl-Erik Torp.

Carl-Erik Torp

FOTBALLEKSPERT: NRKs fotballekspert mener årets Brann-tropp er den beste han har sett, sidan han begynte å følge Brann tett. Han mener de burde være i stand til å spille en mer ambisiøs stil.

Foto: Julia Marie Naglestad

– Makset spillestilen

Han hadde forventet en poengfangst som var minst dobbelt så stor. Det var også fasiten etter de fem første kampene forrige sesong.

Tradisjonelt har Brann nemlig prestert godt i vårsesonger under trener Lars Arne Nilsens ledelse.

– Med det spillermaterialet Brann har, mener jeg de bør klare å styre spillet i større grad og spille ut motstanderne med en mer ambisiøs spillestil, mener Torp.

– Nå kan man stille spørsmål ved den spillemessige utviklingen de har hatt under Nilsen. De har valset på og spilt effektiv og enkel fotball. Kanskje de har makset den måten å spille på nå.

Lars Arne Nilsen på Brann Stadion 2019

IKKE BEKYMRET: Brann-trener Lars Arne Nilsen tror det vil løsne for Brann snart.

Foto: SIMON S. BRANDSETH / NRK

Brann-treneren ikke bekymret

De tre siste sesongene har laget som har havnet på nest siste plass, og dermed rykket ned, i snitt tatt 30,3 poeng. Det gir et snitt på 1,02 poeng per kamp.

Men selv om Brann til nå holder et slikt «nedrykkssnitt», så er ikke Brann-treneren bekymret. Lars Arne Nilsen mener man må se bak resultatene for å få hele bildet.

– I år har vi ikke vært så effektive som vi var i fjor. Enkelt sagt trenger vi flere sjanser for å lage mål, og motstanderen trenger få for at vi slipper inn. Vi er langt fra fornøyde med poengfangsten så langt, sier Nilsen til NRK.

Han synes Brann var gode i store deler av kampen mot Vålerenga. Spillemessig mener Nilsen at Brann skulle hatt fem-seks poeng mer denne sesongen.

– Må lære å være best

Spesielt vanskelig var det å svelge bortetapet mot Viking, der dommeren hadde en dårlig dag på jobben.

– Nå er det viktig at vi ikke blir frustrerte og utålmodige. Snart vil det løsne, mener Nilsen.

Han merker at motstanderne ikke lenger ser på Brann som en underdog. Måten Strømsgodset og Vålerenga la opp spillet sitt i kampene på Brann Stadion i år, viser at Brann blir tatt på alvor, mener Nilsen.

– Vi må lære oss å være best, og styre de kampene der motstanderen parkerer bussen. Skal vi bli et topplag, må vi klare å spille de ut, erkjenner Brann-treneren.

Laster innhold, vennligst vent..