Brukte flere timer på å fjerne aksjonists varebil ved rådhuset i Bergen

Kommunen brukte mange timer på å reagere da bompengeaksjonist parkerte varebil inntil rådhuset i Bergen. Nå skal gaten sperres for ordinær biltrafikk.

Bompenge-demonstrasjon utenfor rådhuset i Bergen

FIKK STÅ I TIMEVIS: Slik forlot aksjonist Stein Ove Hansen varebilen sin, kloss inntil rådhuset i Bergen. Bildet er brukt med tillatelse.

Foto: Stein Ove Hansen

Like før eller i starten av sommerferien setter Bergen kommune opp bom ved innkjøringen til rådhuset og Gulating lagmannsrett. Tiltaket skal være terrorforebyggende, og har direkte sammenheng med måten terrorangrepet mot Regjeringskvartalet i Oslo ble utført på 22. juli 2011.

– Vil ha bedre kontroll

Bombebilen

SPRENGTE VAREBIL: Terroristen bak 22. juli-angrepet hadde gjemt en bombe i varebilen han satte utenfor regjeringskvartalet.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Det ligger bak en risikovurdering som tilsier at man ønsker bedre kontroll med bilkjøringen ved disse to byggene, sier beredskapssjef Ivar Konrad Lunde til NRK.

Beslutningen skal være tatt før bompengeaksjonisten Stein Ove Hansen mandag plasserte varebilen sin like utenfor rådhuset i Bergen, hvor det er forbudt å parkere. Varebilen var dekket med slagord, samt navnet på Hansens firma.

Hansen parkerte kvart over seks på morgenen, slapp luften ut av ene dekket og dro på jobb i Arna. Bilen ble stående i mange timer før den ble fjernet. Tre, ifølge kommunen. Fire og en halv, ifølge Hansen.

Det var Bygdanytt som først omtalte parkeringen.

Ble ikke vurdert som trussel

Beredskapssjef Lunde sier varebilen ikke ble vurdert som noen trussel, all den tid bilen var lett identifiserbar og eieren hadde lagt igjen en lapp med navn og telefonnummer bak frontruten.

– Det ble gjort en vurdering av situasjonen, og vi vurderte den ikke som en trussel. Da hadde vi iverksatt andre tiltak, sier Lunde.

Initiativet om å stenge gaten med bom er ifølge ham kommet fra kommunen selv, i samarbeid med andre lokale offentlige beredskapsaktører.

Det eksisiterer ikke noe nasjonalt pålegg om å begrense tilgjengeligheten rundt viktige offentlige bygg, selv om dette har skjedd i mange norske byer etter terrorangrepet, ikke minst i Oslo.

– Tror ingen fryktet terror

Aksjonist Stein Ove Hansen sier til NRK at han først ved andre oppringning fra kommunen mandag ble gjort oppmerksom på at bilen stod innenfor en sikkerhetssone.

Han har liten tro på at en veibom eller to er hensiktsmessig.

– Skal man hindre noen i å komme inn til et bygg, må det kraftigere lut til. Da bør de gå for søyler som kommer opp fra bakken og er sterke nok til å stå imot et stort kjøretøy. En vanlig bom har ingen funksjon i forhold til et eventuelt terrorangrep, mener Hansen.

– Tenkte du noen gang på at noen kunne tro det var en terrorist som hadde parkert bilen utenfor rådhuset?

– Nei, bilen var jo dekorert både med firmalogo og «Nok er nok»-merker, pluss en lapp med telefonnummer og navn. Jeg kan ikke tenke meg at noen var bekymret, sier Hansen.

Bil ble tauet etter bompenge-aksjon ved rådhuset

BLE TAUET: Ifølge Hansen var klokken 10.45 før taubilen fjernet varebilen fra rådhuset. Her blir den levert tilbake av NAF. Turen kostet Hansen 3600 kroner.

Foto: Stein Ove Hansen