Hopp til innhold

Her flykter Breivik fra bombebilen

Med blikket vendt bakover, og med en synlig pistol i høyre hånd, flykter Anders Behring Breivik fra bombebilen i regjeringskvartalet i Oslo sentrum.

Anders Behring Breivik på vei fra regjeringskvartalet rett før det smeller

SYNLIG VÅPEN: Anders Behring Breivik forlater regjeringskvartalet like før bomben smeller 22. juli. I hånden har han et synlig våpen.

Foto: ABC Nyheter

Bare minutter etter at dette bildet ble tatt eksploderte terrorbomben som drepte åtte mennesker i regjeringskvartalet 22. juli 2011.

Det er nettstedet ABC Nyheter som torsdag publiserer det hittil ukjente bildet av gjerningsmannen.Ifølge avisa er det hentet fra ett av overvåkningskameraene i regjeringskvartalet.

Selv om vaktstyrkene registrerte Behring Breiviks bevegelser på skjermene flere minutter før eksplosjonen, grep de ikke inn, skriver ABC.

SISTE: Terrorfengsling lukkes for pressen

Tause

Sikkerhetstjenesten i departementene vil ikke kommentere bildebeviset.

– Vi er kjent med bildet, men dette har vi ingen kommentar til, sier Jon Blaalid, direktør i Departementenes servicesenter til NRK.no.

Politiet bekrefter at bildet er av Anders Behring Breivik og at det er tatt i regjeringskvartalet.

– Dette bildet er kun gitt til bistandsadvokatene, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby til Aftenposten.no.

Bomben i regjeringskvartalet gikk av sekunder etter klokken 15.25. fredag ettermiddag.

Bildet skal være tatt i det Behring Breivik befinner seg 100 meter fra varebilen han brukte som skjulested for bomben.

De unike bildene viser tydelig at han holder en pistol i hånden. Våpenet skal ha vært synlig allerede da Behring Breivik forlot varebilen. Iført sin hjemmelagde politiuniform ser han seg tilbake - trolig for å overvåke bilen han nettopp har plassert foran inngangen til Høyblokka.

Politiet bekreftet tidlig i saken at overvåkningsmaterialet fra regjeringskvartalet regnes som viktige bevis.

Har du tips om dette? Kontakt NRKs reportere

Andreas Olsen på Hammersborg torg

METER FRA BREIVIK: Andreas Olsen befant seg bare meter fra Anders Behring Breivik i Grubbegata 22. juli. Han tipset senere politiet om registreringsnummeret på fluktbilen.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK
Øyenvitne: – Han ligner

NRK har tidligere snakket med Andreas Olsen. På vei hjem fra jobb om ettermiddagen 22. juli passerte han det han trodde var en enslig, bevæpnet politimann.

Den væpnede mannen viste seg senere å være Anders Behring Breivik. Olsen har tidligere beskrevet gjerningsmannen som en enslig «politimann» med pistol og visir.

– Mannen jeg så den dagen stemmer overens med det jeg ser på bildet, sier Olsen til NRK.no, etter å ha sett overvåkningsbildet på ABC Nyheter.

– Dette bildet forteller meg at observasjonene mine var korrekte. Jeg møtte ham, men jeg oppfattet ham ikke som truende selv om han hadde pistol i hånda. Jeg oppfattet ham som en politimann på oppdrag. Jeg tenkte at det sikkert pågikk en eller annen form for aksjon, forteller Olsen.

Høyre: Bildet viser at sikkerheten ikke er tatt på alvor

Fattet mistanke

Han gikk side om side med Behring Breivik helt til Hammersborg torg.

Her hadde den terrorsiktede 32-åringen parkert fluktbilen han brukte for å ta seg til Utøya. Da han så bilen svinge ut i Møllergata i feil kjøreretning, ble Olsen mistenksom og ringte politiet.

– Kjeden av mistenkelige observasjoner fikk meg til å varsle politiet, har Olsen forklart.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ