Normal

– Det er et voldsomt opprydningsarbeid

Ingen personer er alvorlig skadet etter at «Lena» herjet i natt. Men veier er stengt, og folk mangler strømmen etter en rekke trevelt.

Tre over bil Midttunhaugen Bergen

TRE FALT OVER BIL: – Taket har fått en del bulker. Ellers ligger det mye rusk i veiene her, sier Tord Hatland, som tok dette bildet i Midtunhaugen i Bergen.

Foto: Tord Hatland / 03030-tipser

Tre falt over hus i Sandviksveien

TRÆR FALT OVER HUS: To trær falt over et hus i Sandviksveien i Bergen.

Foto: Jarl Omestad / NRK

– Både vi, Vegtrafikksentralen og brannvesenet har fått mange meldinger, og har måttet gjøre prioriteringer. I all hovedsak er det trær som velter. Vinden tar mye mer tak nå enn om høsten, når bladene er borte, konstaterer politiets operasjonsleder i Hordaland, Knut Dahl-Michelsen.

– Vi har hatt en travel natt med mange telefoner. Mesteparten handler om trær som har falt ned, sier vaktkommandør Ole Jakob Hartvigsen ved 110-sentralen.

Politiet har fått over 60 meldinger om naturskader som følge av ekstremværet «Lena» i løpet av lørdsag kveld og natt til søndag.

– Det er ingen personskader, men trærne har veltet over veier og ledninger, sier Dahl-Michelsen.

– Vi har hatt det veldig hektisk

I Sogn og Fjordane er en turgåer værfast i fjellet. I Rogaland valtet en bobil i uværet. I tillegg måtte 2.300 festivaldeltakere evakueres grunnet vinden, og tre personer ble lettere skadet.

I Hordaland er fylkesvei 361 mellom Haus og Votlo på Osterøy stengt. Fergekaien Hattvik på fylkesvei 552 var også stengt, men ble åpnet ved 12-tiden.

Hvis du skal ut og kjøre, må du være forberedt på å møte hindringer i veibanen.

Camilla Einarsen, Vegtrafikksentralen

– Osterøy virker veldig hardt rammet. Ellers har vi fått meldinger om trær i veiene i Tysnes, Kvinnherad, Stord, Bergen og Hardanger, sier trafikkoperatør Camilla Einarsen på Vegtrafikksentralen.

– Vi har hatt det veldig hektisk i natt. Det er et voldsomt opprydningsarbeid som pågår i hele fylket, egentlig, sier hun.

Trær har falt over både strøm- og telefonledninger.

– BKK ligger ganske langt etter, skjønner jeg. Folk må gjerne melde inn skader, men det tar lang tid før ting kan fjernes, sier Einarsen, som også ber bilistene passe opp.

Trær foran DNS

VELTEDE TRÆR: Politiet stengte av parken foran Den Nationale Scene i Bergen sentrum etter at flere store greiner falt ned.

Foto: Jarl Omestad / NRK

– Hvis du skal ut og kjøre, må du være forberedt på å møte hindringer i veibanen, sier Einarsen.

Har mistet strømmen

Pressevakt Tonny Nundal i BKK forteller at folk fortsatt er strømløse flere steder i fylket.

– Vi har hatt en del i Masfjorden og Gulen uten strøm, på grunn at trær på strømlinjen. Og også i andre deler av Nordhordland, og på Milde i Bergen. Noen har fått igjen strømmen, mens noen må regne med å vente frem mot 13-tiden. Vi har alt tilgjengelig mannskap ute, sier Nundal.

Her tar vinden tak i båten i Rosendal

SE VIDEO: Vinden tar tak ved Neslia i Rosendal lørdag kveld. Rolf Hunstad / 03030-tipser