– Nå kan Emil (2) få fortsette i barnehagen

Uføre Camilla Stensletten fryktet budsjettforslaget ville tvinge henne til å ta Emil Aleksander ut av barnehagen. – Dette har alt å si for livet til sønnen min, sier hun om regjeringens snuoperasjon.

camilla

SKREV TIL ERNA: «Kjære Erna! Mener du at jeg i rullestol skal flytte ut i telt med min 2 år gamle sønn?», spurte Camilla. «Jeg kan ikke love deg en annen løsning. Men jeg vil takke deg for at du sier fra», svarte Erna på sin Facebook-konto.

Foto: Privat / Skjermdump

Regjeringen foreslo i budsjettet sitt for 2015 at barnetillegget skulle utjevnes mellom uføre og personer som mottar arbeidsavklaringspenger.

Selv om kuttene ikke blir like store, er det likevel kutt.

Camilla Stensletten

For unge uføre Camilla Stensletten (31) og sønnen Emil Aleksander (2) ville det på sikt betydd et kutt på flere titalls tusen kroner i året.

– Det er utrolig frustrerende. Jeg har lite fra før, og nå skal jeg få mindre. Det virker som de tar fra meg og gir til dem som allerede har veldig mye, sa Stensletten til NRK i oktober.

Ble tema i beste sendetid

Da hadde hun, i frustrasjon over forslaget, postet et innlegg på statsminister Erna Solbergs Facebook-vegg. Innlegget ga Camilla stor oppmerksomhet, og situasjonen hennes ble også tatt opp i Debatten på NRK1 i beste sendetid.

Statsminister Erna Solberg svarte Camilla under partilederdebatten på NRK1:

Responsen var enorm da Camilla Stensletten skrev et åpent innlegg til Erna Solberg om hva statsbudsjettet betyr for henne.

Regjeringen snur: – Ikke godt nok

KrF varslet tidlig at de ville ha omkamp om barnetillegget.

– Jeg har aldri stemt på KrF før, men kanskje det blir det nå. Jeg angrer på stemmen jeg ga ved forrige valg, for å si det slik, sa Stensletten i oktober.

Da dragkampen om milliardene mellom regjeringspartiene og støttepartiene natt til fredag endelig var over, meldte KrF at barnetillegget var så godt som reddet.

Hans Olav Syversen (KrF)

REDDET: KrFs Hans Olav Syversen sier det kun blir mindre endringer i barnetillegget.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Den eneste endringen er at de som får mer i trygd enn de hadde i inntekt skal få noe mindre, sa Hans Olav Syversen (KrF).

I utgangspunktet ville regjeringen gjøre endringer som kunne koste Camilla og andre i samme situasjon opp til 27.000 kroner i året.

– Det er selvsagt bra at det ikke er like ille som først fryktet. Men det er likevel ikke godt nok. Barnetillegget var allerede altfor lavt. Selv om kuttene ikke blir like store, er det likevel kutt, mener Stensletten.

– Slipper å ta ham ut av barnehagen

– Tror du henvendelsen din til statsministeren har hatt noe å si for regjeringens snuoperasjon?

Det har alt å si. Spesielt for min sønns liv, at han skal få gå i barnehagen.

Camilla Stensletten

– Jeg har fått tilbakemeldinger på at det har vært viktig, men det er vanskelig å si hvor stor betydning det faktisk har hatt, sier Stensletten.

For Camilla personlig er det helt avgjørende at kuttene er blitt redusert, sier hun.

– Det har alt å si. Spesielt for min sønns liv, at han skal få gå i barnehagen. Jeg var redd jeg måtte ta ham ut av barnehagen, men det slipper jeg forhåpentligvis nå, sier 31-åringen.

Har fått seg skjult nummer

Etter at innlegget hennes gikk som en farsott på Facebook, ble plukket opp av utallige riksmedier og omtalt i Debatten, fikk Stensletten mye oppmerksomhet fra alle kanter av landet.

I oktober fortalte hun at enkelte mente at en kvinne i hennes situasjon aldri burde fått barn, men at de fleste henvendelsene var positive.

Det har blitt i overkant mye oppmerksomhet. Jeg får fremdeles mellom fem og ti meldinger hver dag.

Camilla Stensletten

Selv om tallet på henvendelser på Facebook og telefon sakte, men sikkert har avtatt, blir hun stadig kontaktet av kjente og ukjente om saken. Nå har hun sett seg nødt til å få skjult telefonnummer.

– Tilbakemeldingene viser jo hvor viktig dette er for folk. De har vært veldig positive, men det har blitt i overkant mye oppmerksomhet. Jeg får fremdeles mellom fem og ti meldinger hver dag, forteller hun.