Hopp til innhold

Camillas innlegg til Erna får enorm støtte

Innlegget uføre Camilla Stensletten sendte Erna Solberg etter statsbudsjettet tar helt av på Facebook. – Telefonen har glødet siden klokken seks i dag tidlig, sier 31-åringen. Nå får hun støtte av foreldreforening.

Camilla Stensletten

SKREV KLAGE PÅ FACEBOOK: «Kjære Erna! Mener du at jeg i rullestol skal flytte ut i telt med min 2 år gamle sønn?» skrev Camilla Stensletten fra Husnes på Facebook til Erna Solberg etter statsbudsjettet. Reaksjonene har ikke latt vente på seg.

Foto: Privat / Skjermdump

– Jeg er helt sjokket, helt overveldet, sier Camilla Stensletten (31) fra Husnes i Hordaland.

Jeg er ganske overveldet, for jeg er jo ikke helt vant til å være kjendis.

Camilla Stensletten

Hun fulgte som mange andre i går med på hvilke endringer den blå regjeringen ville gjøre i sitt første statsbudsjett. Ikke alle forslagene falt helt i smak.

Stensletten er såkalt «ung ufør» og har sønnen Emil Aleksander (2). Blant forslagene til regjeringen og arbeids- og sosialminister Robert Eriksson er at barnetillegget skal utjevnes mellom uføre og personer som mottar arbeidsavklaringspenger. Det kan bety et kutt for Stensletten og andre i samme situasjon på tusenvis av kroner i året.

– Det er utrolig frustrerende. Jeg har lite fra før, og nå skal jeg få mindre. Det virker som de tar fra meg og gir til dem som allerede har veldig mye, sier Stensletten.

– Jeg kunne ha jobbet, men har aldri fått jobb

Erna Solberg

FIKK KLAGE: Camilla Stensletten har kontaktet statsminister Erna Solberg etter misnøye med statsbudsjettet.

Foto: Scanpix
Statsråd Robert Eriksson

VIL HA FLERE I JOBB: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Dersom dette går gjennom, kan de rikeste i landet feire en skikkelig økonomisk opptur, mens de som har minst får det enda tøffere.

Stig Rusten, Aleneforeldreforeningen

Sent i går kveld fikk hun ut frustrasjonen sin på Facebook. Innlegget hennes til Erna Solberg, som innledes med at Stensletten spør om statsministeren mener at hun skal flytte i telt med sønnen, har fått enorm respons.

Torsdag ettermiddag har nesten 25.000 likt det, og over tusen personer har kommentert innlegget.

Les hele innlegget nederst i artikkelen.

– Det som står der er akkurat det jeg tenkte da jeg satt og fulgte med på statsbudsjettet. Det er ingen ønskesituasjon å være uføretrygdet, og det mange ikke forstår er at du har veldig mye jobb i bare å være deg selv, med telefoner og søknader, sier 31-åringen.

Eriksson sier intensjonen med forslaget er å få flere ut i jobb.

Stensletten er født med cerebral parese. Beina virker ikke, og hun må sitte i rullestol.

– Men alt annet fungerer som det skal, sier hun.

Selv om hun i innlegget beskriver et tungvint liv, der hun i tillegg har en livlig toåring å ta seg av, sier hun at hun har forsøkt å ta seg jobber.

– Jeg kunne ha jobbet litt, men har aldri fått jobb. De fleste steder blir det vanskelig fordi det er ikke er tilrettelagt for rullestolbrukere. I tillegg bor jeg på et lite sted med få arbeidsplasser. Men jeg har også bodd i Trondheim noen år, og det var ikke noe bedre.

Får støtte av forening

Etter at NRK tok opp Camillas sak har hun fått støtte fra flere hold, blant annet Aleneforeldreforeningen.

De slakter Høyre og Frps forslag til statsbudsjett, som de kaller et angrep på enslige forsørgere. De peker på at regjeringen også foreslår å redusere flere andre tillegg som hjelper enslige forsørgere.

– Kuttforslagene i barnetilleggene i uføretrygden og utdanningsstipendene vil ramme de familiene som er økonomisk svakest, siden begge ytelsene er behovsprøvd og skreddersydd for å utjevne økonomiske og sosiale forskjeller, sier Stig Rusten, informasjonsansvarlig i foreningen.

De er også svært kritisk til at overgangsstønaden, som mange enslige bruker for å ta videreutdanning, reduseres fra tre til ett år.

– Høyre og Frp vil rasere overgangsstønaden som er en av de viktigste ordningene vi har for å få småbarnsforeldre tilbake i arbeid.

Aleneforeldreforeningen håper samarbeidspartiene kan få Høyre og Frp til å snu.

– Dersom statsbudsjettet går gjennom med de forslagene som Regjeringen har lagt fram, så kan de rikeste i landet feire en skikkelig økonomisk opptur, mens de som har minst, får det enda tøffere.

– Vi oppfordrer nå Venstre og Kristelig Folkeparti å vise sosialt ansvar og ikke godta regjeringens forslag som vil gjøre det enda vanskeligere for de barnefamiliene som har minst fra før, sier Rusten.

– Jeg er jo ikke vant til å være kjendis

Reaksjonene etter at hun delte innlegget har ikke latt vente på seg, verken på Facebook eller direkte.

– Det har vært veldig mye, og jeg er ganske overveldet, for jeg er jo ikke helt vant til å være kjendis, ler Stensletten.

Jeg angrer på stemmen jeg ga ved forrige valg, for å si det slik.

Camilla Stensletten

– Men det er veldig bra at jeg får ut budskapet, og får fortalt Erna og Siv og de andre i regjeringen om mitt liv og min virkelighet. Telefonen har glødet siden klokken seks i dag tidlig, forteller hun.

De aller fleste reaksjonene er positive, men ikke alle.

– Jeg har fått veldig mye støtte, men også noen negative kommentarer. Folk sier blant annet at de mener jeg aldri burde fått sønnen min i utgangspunktet. Det er ikke veldig hyggelig, og overskygger dessverre litt de 99 prosentene med positive tilbakemeldinger.

Frp og Høyre er avhengig av støtte på Stortinget for å få budsjettet igjennom. KrF har varslet omkamp om barnetillegget.

– Selv om jeg har fått mange tilbakemeldinger, har jeg ikke hørt noe fra de jeg håpet skulle svare. Men det er jo håp. Jeg har aldri stemt på KrF før, men kanskje det blir det nå. Jeg angrer på stemmen jeg ga ved forrige valg, for å si det slik, sier Stensletten.

Her er innlegget i sin helhet:

«Kjære Erna!

Mener du at jeg i rullestol skal flytte ut i telt med min 2 år gamle sønn?
For det blir nesten det jeg må om du ska kutte flere tusen i barnetillegget i måneden? Som rullestolbruker er boligmarkedet enda vanskelig fordi vi må ha nyere boligere med livsløpsstandard, og de koster også mer. Eller jeg har jo forstått at du mener at jeg bare skal ut å få meg en jobb for å dekke dette tapet.
Jeg Erna, har vært avhengig av rullestol hele livet, jeg har ett medfødt handicap med funksjonssettelse i beina, jeg kan ikke gå! Det går ikke plutselig over!
Men jeg har faktisk aldri klaget på mitt liv pga av mitt handicap, Jeg prøver så godt jeg kan og jeg har klart det, Jeg gjør alt i livet mitt selv uten hjelp fra assistent eller noen. Jeg flyttet ut da jeg var 19år og har klart meg selv siden. Jeg har også fått en sønn som jeg er utrolig stolt av som jeg tar meg av alene.

Men jeg bruker mer enn dobbelt så mye energi på alt jeg gjør, enn hva du gjør! Har du prøvd å legge på sengetøy på senga di sittende Erna? Det har jeg, og jeg får det til. Men det tar lenger tid og i følge legen 5 ganger så mye energi og krefter enn deg.

Jeg kunne jo sikkert valgt å ha en personlig brukerstyrtassistent som hjalp meg å handle, vaske huset, hente gutten min i barnehage, men for MEG er det viktigere at jeg kan klare desse tingene selv, og det hadde kostet dere mye mer om jeg skulle hatt en assistent.

Men jeg føler likevel jeg kunne ha jobbet litt, så der har du rett Erna. Jeg kunne nok bidratt litt i arbeidslivet samtidig som jeg gjør alt i hverdagen selv.
Men er det noen som kommer til å velge å ha meg på en arbeidsplass 20%, framfor en som er funksjonsfrisk? Da jeg mest sannsynlig vil trenge tilrettelegging i forhold til rullestol.

Står jeg først i køen tror du??Jeg har søkt skoler og jobber jeg Erna, før jeg ble ung ufør. Det er for det første mange skoler som ikke er tilrettelagt for det. Gamle bygg, og rustende heiser som står oftere enn de går. Og jeg har søkt butikkjobber jeg Erna, for jeg klarer å dra varer like godt igjennom kassa som hvem som helst annen. Men nei. Det blir for mye styr, fordi de kan ikke ha en som bare sitter i kassen, den må kunne sette på plass varer i høyeste hylle også. Det har jeg fått til svar gang på gang.

Så det er altså ikke sånn kjære Erna at arbeidsplasser står i kø for å ansette meg, Tillegg må den arbeidsgiveren kunne godta at de gangen den elektriske rullestolen eller NAV bilen min som aldri har fungert som den skal, må på reparasjon i flere dager så kan jeg ikke komme på jobb. For det har jo dere politikere bestemt at man kan jo ikke ha 2 like rullestoler som dekker samme behov.

Men det er det JEG trenger Erna. Har jeg min elektriske rullestol så klarer jeg meg fint, jeg får gutten min til å fra barnehagen 3 dager i uka. ( Jeg har ikke råd til å ha han der mer enn 3 dager da, siden dere har bestemt at det er bare aleneforsørgere som er i jobb, som får dekket mye av barnehage utgifter, men ikke jeg, fordi jeg er jo hjemme allikevel, så da mener dere at det skal gå utover sønnen min og at han egentlig ikke trenger å være i barnehage i det hele tatt. Ihverfall er dette svaret jeg fikk av NAV. ) Jeg klarer å handle selv, komme meg ut i naturen, ha ett sosialt liv, men jeg MÅ ha rullestolen som er BEINA mine med meg OVERALT!

Erna, om du likevel etter dette mener at jeg bare må skjerpe meg å få meg en jobb, kan du være så snill å finne en jobb til meg? Og vet du Erna at visst du kutter barnetillegget så er det min sønn det går utover. Fortjener ikke han å få gå i barnehage å treffe andre barn? Og ikke minst ett godt sted å bo? »