Hopp til innhold

Nå har Camilla fått svar fra Erna

Responsen var enorm da Camilla Stensletten skrev et åpent innlegg til Erna Solberg om hva statsbudsjettet betyr for henne. Til slutt svarte statsministeren selv.

Responsen var enorm da Camilla Stensletten skrev et åpent innlegg til Erna Solberg om hva statsbudsjettet betyr for henne.

SE VIDEO: Erna svarte direkte i den NRK1-sendte partilederdebatten om brevet fra uføre Camilla Stensletten fra Husnes.

«Takk for at du deler historien din med meg. Takk for at du er så åpen om dine utfordringer i hverdagen. Ditt mot og pågangsmot er til inspirasjon for andre.»

Camilla Stensletten

RØRTE TUSENER: Camilla Stensletten ble så frustrert da hun så hva som lå i forslaget om statsbudsjett at hun skrev direkte på Erna Solbergs Facebook-side. – Jeg hadde overhodet ikke forventet å få svar, sier hun til NRK i kveld.

Foto: Privat / Skjermdump

Slik innleder Erna Solberg sitt svar til Camilla Stensletten på Facebook.

Den 31 år gamle småbarnsmoren rammes hardt av regjeringens forslag til statsbudsjett. Hun er såkalt «ung ufør», og rammes av forslaget om at barnetillegget skal utjevnes mellom uføre og personer som mottar arbeidsavklaringspenger.

Jeg kan ikke love deg en annen løsning. Men jeg vil takke deg for at du sier fra.

Erna Solberg i svaret på Facebook

For Stensletten vil det bety flere tusen kroner mindre i støtte hvert år.

Støtte fra titusener

Det førte til at 31-åringen, som har cerebral parese og sitter i rullestol, postet et innlegg på Ernas åpne Facebook-side.

Innlegget hennes til Erna Solberg, som innledes med at Stensletten spør om statsministeren mener at hun skal flytte i telt med sønnen, hadde i formiddag fått enorm respons.

Og responsen tok enda mer av da NRK omtalte saken. Nå har over 30.000 trykket liker på innlegget, 4300 har delt det og mer enn 1300 har kommentert det på Facebook. Saken er den mest leste på NRK.no i dag, og artikkelen om Camillas brev til innlegg har i tillegg flere tusen tilbakemeldinger på sosiale medier.

Innlegget er det mest populære i sosiale medier i landet i dag – og ble tema på partilederdebatten på NRK1.

Erna Solberg under partilederdebatten

BLE TEMA PÅ TV: Erna Solberg fikk direkte spørsmål om brevet fra Camilla Stenslettens sak på partilederdebatten på NRK1

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Jeg opplever at dette budsjettet har en veldig kontrast, hvor man kutter for disse gruppene, mens de fem prosent rikeste får 50 prosent av skattekuttene

Ap-leder Jonas Gahr Støre på partilederdebatten

– Som mor vet jeg at det koster å ha barn. Vi må kjøpe utstyr, klær og mat til ungene våre, og i småbarnsperioden kan det være tøft for mange. Det er derfor det er et eget tillegg til uføretrygden for de som forsørger barn, skriver statsministeren til Stensletten.

Gir ingen løfter

Camilla Stensletten vil få et redusert barnetillegg i uføretrygden, fordi regjeringen mener dagens ordning er skjevfordelt. Maksimalgrensen skal reduseres fra 35.000 til 7020 kroner.

Hun har selv regnet ut at hun taper over 2000 kroner i måneden på kuttforslaget til Erna og co.

I svaret innrømmer statsministeren at personer som Stensletten blir rammet:

– Dette tillegget forsvinner ikke, men det blir et standardisert tillegg. Det betyr at de som i dag ikke får barnetillegg vil få dette med den nye ordningen, mens noen vil få redusert barnetillegg. Jeg forstår at dette kan være vanskelig, skriver ministeren.

Selv om hun har tatt seg tid til å svare, kommer ikke Solberg med noen løfter til Husnes-kvinnen.

– Jeg kan ikke love deg en annen løsning. Men jeg vil takke deg for at du sier fra. Når vi utvikler politikken vår, er vi helt avhengige av å snakke med folk. Det bidrar du til med din historie, skriver hun.

Se hele svaret til Solberg nederst i saken.

Tema på partilederdebatten

Reduksjonen av barnetillegget til uføre ble også en stor del av Debatten torsdag kveld. Både støttepartiet KrF, samt SV og Arbeiderpartiet anklaget regjeringen for å gi skattekutt til de rike på bekostning av dem som har minst.

– Statsministeren ser jo på nettsider at hun får brev av uføre. Og når man tenker på mennesker som er uføre, og som er enslige forsørgere, så tenker man jo at det nok er andre som hadde tålt denne reduksjonen bedre, sa KrFs Hans Olav Syversen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Solberg må ta innover seg at enkelte mennesker kommer til å være uføre livet ut.

– De får høre at det er standardisert å få 7500 kroner i stedet for 35.000 i barnetillegg, men dette kommer jo i et budsjett i et land som har budsjetter som vokser. Og da er spørsmålet: Hva bruker vi penger på? Hva er viktigst for Norge? Jeg opplever at dette budsjettet har en veldig kontrast, hvor man kutter for disse gruppene, mens de fem prosent rikeste får 50 prosent av skattekuttene, sa Støre under debatten.

Programleder Ingunn Solheim tok også brevet til Stensletten opp direkte under debatten. Se hva Erna Solberg svarte på direkten på NRK1 i videovinduet øverst.

– Hadde jeg ikke forventet

Det hjelper ikke problemstillingen min at jeg får et svar på Facebook. Men jeg takker Erna for at hun svarte og for at hun har hørt på meg. Nå håper jeg at jeg er med i tankene hennes videre.

Camilla Stensletten

Da NRK ringte 31-åringen fra Husnes torsdag kveld, hadde hun ennå ikke fått med seg svaret fra Erna. Etter å ha lest det, sier hun følgende om det statsministeren skriver:

– Dette hadde jeg overhodet ikke forventet. Det er utrolig mange som skriver på Solbergs side, jeg hadde aldri trodd at mitt innlegg skulle bli sett, sier Stensletten.

Men hun ble ikke veldig håpefull av svaret fra landets leder.

– Det var et hyggelig svar, og det er bra at hun har fått det med seg. Men hun har ikke svart på det meste jeg skriver, og jeg føler mest det var fint innpakket. Men hun sier at de som ikke kommer seg lett ut i jobb, taper på dette. Det betyr at hun innrømmer det, i det minste, sier Stensletten.

Hun beskriver dagen som absurd, da det har flommet over av meldinger på Facebook og SMS.

– Til sammen har jeg nok fått over 1000 tilbakemeldinger. Familie og venner har også lagt merke til dette, og har sagt de er veldig stolte av meg.

Nå håper hun at budsjettforhandlingene som kommer kan hjelpe henne.

– Jeg har et veldig håp om at for eksempel KrF kjemper for denne saken for meg og andre i min situasjon.

– Det hjelper ikke problemstillingen min at jeg får et svar på Facebook. Men jeg takker Erna for at hun svarte og for at hun har hørt på meg. Nå håper jeg at jeg er med i tankene hennes videre.

Her er hele Ernas svar

Her kan du lese hele Ernas svar til Camilla Stensletten:

«Kjære Camilla,

Takk for at du deler historien din med meg. Takk for at du er så åpen om dine utfordringer i hverdagen. Ditt mot og pågangsmot er til inspirasjon for andre.

En av de viktigste grunnene til at jeg er engasjert i politikk, er et ønske om at flere skal få mulighet til å mestre livet sitt. Derfor prioriterer regjeringen tiltak for at vi skal ha et sikkerhetsnett i samfunnet som står klart når vi trenger det.

Det er riktig at barnetillegget for noen kan bli mindre dersom regjeringens forslag blir vedtatt. Vi mener det er riktig å standardisere barnetillegget for å gjøre det mer lønnsomt å jobbe. I dag er det slik at man får et betydelig høyere barnetillegg som uføretrygdet enn når man går på arbeidsavklaringspenger. Det gjør at det for noen vil være mer lønnsomt å gå til uføretrygd, enn ut i arbeid. Det er også noen som har en restarbeidsevne, men som kan tape penger på å være i arbeid på grunn av barnetillegget. I dag er det en del på uføretrygd som ikke får noe barnetillegg, som vil få dette med den nye ordningen.

Som mor vet jeg at det koster å ha barn. Vi må kjøpe utstyr, klær og mat til ungene våre, og i småbarnsperioden kan det være tøft for mange. Det er derfor det er et eget tillegg til uføretrygden for de som forsørger barn. Dette tillegget forsvinner ikke, men det blir et standardisert tillegg. Det betyr at de som i dag ikke får barnetillegg vil få dette med den nye ordningen, mens noen vil få redusert barnetillegg. Jeg forstår at dette kan være vanskelig. Vårt forslag innebærer derfor endring først fra 1. januar 2016 og vil gradvis trappes ned til det standardiserte barnetillegget får full virkning fra 1. januar 2019.

Jeg kan ikke love deg en annen løsning. Men jeg vil takke deg for at du sier fra. Når vi utvikler politikken vår, er vi helt avhengige av å snakke med folk. Det bidrar du til med din historie.

Hilsen Erna Solberg»