Hopp til innhold

2 av 3 politikere byttes ut hvert valg – her forsvant nesten hele byrådet

Mellom hvert valg takker en solid mengde politikere i norske kommuner for seg. Det kan være bra for demokratiet, tror ekspert.

Byrådet i Bergen 2015

BARE TO IGJEN: Byrådet i Bergen da det ble presentert i 2015. Fra venstre: Julie Andersland (V, sitter fremdeles), Pål Hafstad Thorsen (Ap, byttet ut), Erlend Horn (V, sitter fremdeles), Anna Elisa Tryti (Ap, gått av), Harald Schjelderup (Ap, gått av), Rebekka Ljosland (KrF, gått av) og Dag Inge Ulstein (KrF, gått inn i regjering).

Foto: NRK

Anna Elisa Tryti var den siste til å takke for seg, da hun trakk seg som byråd for byutvikling mandag. Listen over forsvunne profiler i politikken i Norges nest største by er lang.

Fra byrådet som gikk på i 2015 er det bare to av sju som fortsatt sitter.

I samme periode har noen av byens største profiler trukket seg fra alle parti.

Bergen er dermed et eksempel på en trend i norsk politikk: Svært mange folkevalgte eller utnevnte lokalpolitikere forsvinner i løpet av en fireårs periode.

To tredeler av norske kommunepolitikere byttes ut ved valg, ifølge Universitet i Bergen.

– Typisk norsk

Det er lokalvalgekspert Jacob Aars som står bak tallene.

Men selv om ansiktene byttes ut, er det ikke nødvendigvis noe negativt i det, ifølge ekspertene. Snarere tvert imot, mener Aars.

– Norske kommuner kjennetegner av stort personskifte, stor utskifting. Dette er ikke noen ny situasjon i norsk lokalpolitikk, og kanskje en av styrkene i norsk politikk, i og med at mange får erfaring, sier Aars, som er instituttleder på Institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

– Vi mister noen av de mest profilerte politikerne og de som er mest kjent for velgerne, men det er ikke så sikkert at det har så store konsekvenser, sier han.

En av dem som ikke stiller til gjenvalg er Torstein Dahle, tidligere leder i Rødt, og bypolitiker i Bergen gjennom 32 år.

– Jeg synes det er riktig å slippe yngre folk til. Vi har ikke så mange representanter, så dermed følte jeg at det var tid til å trekke seg tilbake, og gi andre muligheten til å flere folk muligheten til å utfolde seg i bystyret, sier han.

Trude Drevland, Bergen Pride 2018

FOLKEKJÆR: Trude Drevland er en av profilene som er ute av bergenspolitikken. Her fra Bergen Pride i 2018.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Tror SV kan merke profiltap

Johan Giertsen står bak nettsiden Poll of polls, som samler meningsmålinger. Han er selv tidligere Høyre-politiker i Bergen bystyre, og mener at det er et tap når profiler med lang erfaring forlater politikken.

– Det er et tap for byen, for dette er politikere med lang fartstid, erfaring og kompetanse, sier han.

Men om det kan få konsekvenser i valget er derimot usikkert.

– Hvordan den store utskiftningen vil slå ut for partiene i valget er vanskelig å spå. For eksempel mister SV en erfaren politiker i Oddny Miljeteig. Da kan det merkes. Hvor mye er umulig å si, for det er så mange andre faktorer som påvirker velgerne, sier Giertsen.

Les flere saker om temaet:

Oddny Miljeteig i Bergen bystyre oktober 2018

GIR SEG: Oddny Miljeteig har vært en politiker som har klart å hente velgere til SV fra andre deler av det politiske spekteret, mener valgekspert Johan Giertsen. Hun stiller ikke til gjenvalg i år.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK