NRK Meny
Normal

180 barn fratatt plassen: – Vi føler oss lurt

– Vi ville aldri stemt for dette hvis vi visste resultatet, sier Oddny Miljeteig (SV).

Oddny Miljeteig

FØLER SEG LURT: – Jeg er sikker på at det er flere partier enn SV som i dag føler seg lurt. Men det viktigste er at barn ikke skal måtte lide for det foreldre makter eller ikke makter, sier Oddny Miljeteig.

Foto: Sindre Vik Helgheim / NRK

Onsdag fortalte NRK at 180 barn i Bergen i løpet av et halvår er kastet ut av barnehage og SFO på grunn av manglende foreldrebetaling.

Det skjedde til tross for at tidligere skolebyråd Harald Victor Hove (H) kom med tydelige forsikringer om at plassoppsigelser ikke skulle bli nødvendig, da byrådet innførte det nye systemet.

LES OGSÅ: Skulle sørge for at ingen mistet plassen – nå er 180 barn kastet ut

SVs gruppeleder i bystyret, Oddny Miljeteig, sier hun føler seg lurt.

– SV hadde aldri stemt for denne saken hvis vi visste at dette skulle bli resultatet. Vi fikk forsikringer fra byråden og byrådet om at det skulle legges opp et løp med veldig tett kontakt med foreldre, der man grep inn med en gang de ikke betalte. Og målet til byråden var uttrykkelig at ingen barn skulle miste plassen, sier hun.

– Noe har sviktet

Nåværende oppvekstbyråd, Jana Midelfart Hoff (H), kaller det veldig beklagelig at 180 barn er oppsagte, men har så langt ikke signalisert noen planer om å justere ordningen. Miljeteig mener kommunen burde ta i bruk flere av virkemidlene man har til rådighet for å unngå utkastelser.

Elisabeth S. Gundersen

ØKONOMI VIKTIGERE?: – Det virker som om kommuneøkonomien er viktigere enn barns beste, sier Elisabeth S. Gundersen i Foreldreutvalget for grunnopplæringen om praksisen i Bergen.

Foto: FUG

– Kommunen har muligheter til å hjelpe foreldre som er i knipe økonomisk knipe. Det er et paradoks at flere mister barnehageplassen samtidig som vi vil at alle skal gå i barnehage. Så her har noe sviktet, eller noe har ikke blitt fulgt opp, slik bystyret ble forsikret om at det ville bli, sier SV-gruppelederen.

Hun sier hun i bystyret fikk inntrykk av at det nye systemet skulle slå positivt ut både for barn og foreldre.

– Jeg er sikker på at det er flere partier enn SV som i dag føler seg lurt. Men det er nå så. Det viktigste er at barn ikke skal måtte lide for det foreldre makter eller ikke makter, sier Miljeteig.

Dette sa byråden da det nye systemet ble vedtatt:

Harald V. Hove i bystyret i Bergen 27. november 2013.

Siste video

svært stor fare for lyng og grasbrann på Vestlandet
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier de ikke kan frede Sylvi Listhaug som justisminister. –Hun hører ikkje på statsministerens råd, sier han.
Programleiar: Jan Børge Leirvik