Hopp til innhold

Frykter foreldre vil droppe barnehageregningen

Barn skal ikke lenger miste barnehageplassen sin i Bergen selv om foreldrene ikke klarer å betale regningen. Høyre frykter at flere vil droppe å betale.

Barnehage

BETALTE IKKE REGNINGEN: 44 barn har mistet plassen sin i de kommunale barnehagene i Bergen det siste halvannet året. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Denne uken vedtok bystyret at barn ikke lenger skal bli kastet ut av kommunale barnehager i Bergen, selv om foreldrene ikke klarer å betale barnehageregningen.

– Jeg synes ikke dette er riktig måte å gjøre det på, det er uheldige signaler å sende, sier bystyrepolitiker Didrik Fasmer (H).

Didrik Fasmer

ØDELEGGENDE: Didrik Fasmer mener det nye bystyrevedtaket er ødeleggende for betalingsmoralen og at folk blir bedre til å betale om de har et press på seg.

Foto: Sølve Rydland

44 barn har mistet plassen sin i de kommunale barnehagene i Bergen det siste halvannet året, fordi foreldrene ikke har betalt barnehageregningen.

I tillegg har 356 barn mistet plassen i skolefritidsordning.

Fasmer mener det nye bystyrevedtaket er ødeleggende for betalingsmoralen og at folk blir bedre til å betale om de har et press på seg.

– Her trekker man i barna som en faktor og sier «stakkars barna». Men det er jo ikke sikkert dette er det verste for barna dersom foreldrene har en holdning om at de ikke skal betale regningene sine, sier han.

– Foreldre med dårlig råd

Rødt mener Høyre bommer fundamentalt med dette utsagnet.

Torstein Dahle

BOMMER HELT: Rødt-leder Torstein Dahle mener Høyre framstiller det helt feil og sier dette er foreldre som har dårlig råd, sier han.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Leder Torstein Dahle sier Høyre prøver å skape et bilde av at foreldre dropper å betale barnehageregningen med vilje.

– De framstiller det som om noen spekulerer i dette. Nesten alle de ubetalte regningene gjelder for en relativt kort periode. Det avspeiler at dette er foreldre som har dårlig råd, sier han.

Mange mistet plassen

I november 2013 vedtok bystyret i Bergen at barna skulle miste plassen dersom foreldrene ikke betalte regningen, men oppvekstbyråd Harald Victor Hove gikk langt i å love bystyret at ingen barn faktisk skulle miste plassen som følge av regelendringen.

Likevel avdekket NRK i januar i år at mange barn hadde mistet plassen.

Etter avsløringene om at praksisen til kommunen var i strid med barnehageloven og ordinær avtalerett, endret bystyret i vår reglene på to punkt:

  • Grensen for at barna skulle miste plassen ble hevet fra en til tre ubetalte månedsregninger.
  • Kommunen slo fast at barna skulle få ny barnahageplass, seinest ved neste hovedopptak.

– Barna skal ikke lide

Etter at endringen ble gjort har ingen barn mistet plassen i barnehage.

Linn Katrin Pilskog

SKAL FINNE ORDNINGER: Det vil ikke bli fritt fram for bergensere som ikke vil betale barnehageregningen, sier Linn Katrin Pilskog (Ap).

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Selv om den politiske plattformen til det nye byrådet slår fast at ingen barn skal miste barnehageplassen, sa skolebyråden i høst at han ville avvente å endre reglene.

I desember stod fire barn an til å miste plassen sin. Det gjorde at oppvekstkomiteen i bystyret krevde at hele ordningen med plassoppsigelse i barnehage skulle fjernes.

Onsdag vedtok bystyret dette i forbindelse med budsjettet for 2016.

Det betyr ikke at det vil bli fritt fram for bergensere som ikke vil betale barnehageregningen. Kommunen skal fortsatt følge opp foreldrene, sier Linn Katrin Pilskog (Ap).

– Vi skal finne gode moderasjonsordninger og eventuelt lage gode betalingsplaner. Men det viktigste for oss er at barna ikke skal lide for feil som foreldrene har gjort.