Vil vurdere å saksøke kommunen

Alvdal kommune kan bli saksøkt i forbindelse med overgrepssaken i Alvdal.

Inger Johanne Reiestad Hansen

Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen er fornøyd med at fylkeslegen åpner tilsynssak mot alle instansene som var i kontakt med barna i Alvdal.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Bistandsadvokat for to av barna, Inger Johanne Reiestad Hansen, sier dette kan bli aktuelt dersom det kommer fram kritikkverdige forhold i tilsynssaken som fylkeslegen i Hedmark vil starte.

Cirka 15 fagfolk overvåket barna

I dag meldte NRK at fylkeslegen åpner tilsynssak mot alle de offentlige instansene som var i kontakt med barna i Alvdal. Rundt 15 fagfolk har vært tett på to av barna i flere år, og nå vil fylkeslegen finne ut hvorfor ingen oppdaget at barna ble seksuelt misbrukt.

– Vi vet jo at meldeplikten til barnevernet ikke alltid overholdes, og det skal vi nå gå inn og se på i denne saken, sa fylkeslege Trond Lutnæs til NRK i dag.

Moren til barna og stefaren er tiltalt for grove seksuelle overgrep mot flere barn. Rettssaken mot de to, og tre andre personer, startet på tirsdag. Barna skal over en lengre periode ha blitt utsatt for svært grove seksuelle overgrep.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Fylkeslegen i Hedmark, Trond Lutnæs

Fylkeslegen i Hedmark, Trond Lutnæs, vil vite hvorfor ingen oppdaget at flere barn ble seksuelt misbrukt i Alvdal.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Den femte tiltalte som forklarte seg i retten i dag sa at det virket som barna var vant til å bli misbrukt.

Positiv til undersøkelser

Mye media under rettssaken

Fem personer er tiltalt for grove seksuelle overgrep mot flere barn.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Vitneboks

En nabo som er tiltalt forklarte at han så flere overgrep mot barna.

Foto: Frode Meskau / NRK

Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen til de to barna er glad at fylkeslegen skal undersøke hva som har skjedd.

– Ut fra det som har kommet fram, så er det så mye uklart at det er veldig bra at man nå gjør det. Da kan man i alle fall få klarlagt hva det er som har foregått. Og om det er forhold som tilsier at man bør gå videre med det, sier Reiestad Hansen.

Kommunen har hatt god kjennskap til to av barna som er ofre i overgrepssaken. Siden 2000 har de blitt fulgt tett av sosialarbeidere, helsepersonell, barnehage, skole og PP-tjenesten.

Vil vurdere søksmål

Allerede i 2000 kom det inn bekymringsmelding om at barna ble utsatt for vold. Barnevernet konkluderte med at en oppfølging var unødvendig.

Reiestad Hansen sier hun vil vurdere søksmål mot kommunen, hvis det kommer viser seg at noen burde ha oppdaget misbruket.

– Dersom det kommer fram kritikkverdige forhold som gir grunnlag for erstatningssøksmål mot kommunen, så vil jeg vurdere det.