Våknet til innsjø i hagen

LJØRDALEN (NRK): – Jeg så ut av soveromsvinduet og der var det som en innsjø nedenfor huset. Så jeg sa til kjerringa at nå er bare å begynne å rydde, forteller Per Omar Lokholt i Ljørdalen i Trysil.

Hage i Nybergsund under vann

Hele hagen til Gry og Per Omar Lokholt har blitt til en innsjø.

Foto: Knut Røsrud

Det hadde regnet kraftig hele natta og elva Ljøra gikk over sine bredder. Hagen til Gry og Per Omar Lokholt i Ljørdalen i Trysil var oversvømt og vannet nærmet seg huset faretruende fort.

– Vi satte i gang og bar opp ting fra kjelleren, men elva fløg opp veldig fort. Så var vi i uthuset og rydda der, og elva bare kom og rann innover. Den vokste og vokste, sier Per Omar Lokholt.

Hage i Nybergsund under vann

Elva steg rakst og vannet oversvømte fort både kjelleren og uthuset hos Gry og Per Omar Lokholt i Ljørdalen i Trysil.

Foto: Knut Røsrud

Så gikk de ned i kjelleren igjen, og der hadde elva kommet.

– Det var vann omtrent en meter oppover veggen. Mye av det vi hadde prøvd å redde ved å stable så høyt vi kunne, kom til å bli bløtt likevel. Ting jeg har prøvd å ta vare på fløt rundt, sier Gry Lokholt.

Må flytte ut av huset

Mye ble ødelagt, blant annet en fryser som de ikke kunne klare å løfte høyere.

– Det er kjett. Jeg måtte felle noen tårer da jeg så åssen det var her i går. Jeg føler meg så oppgitt, sier Gry Lokholt.

Begge vet at det blir mye jobb med å rydde opp. Og så må de flytte ut av huset ei stund. Men Gry tenker at det er mange andre som har det verre, som har fått vannet inn i selve huset.

– Det er ikke så synd på oss. Vi har naboer som er mer rammet enn oss, sier Gry.

Nå får ekteparet bo i hytta til noen venner i nærheten. Det kan ta noen uker før grunnvannet går tilbake og kloakken blir i orden igjen.

– Det var ikke dette vi hadde tenkt å bruke sommeren til. Vi bare håper at det blir mye sol og varmt og tørt, så det tørkes opp att, sier Gry Lokholt.

En helt uventet flom

Trysil-ordfører Erik Sletten synes det er trist å se flomskadene. Samtidig roser han folk for å være ved godt mot og se framover.

– Dette er en type flom som ingen har spådd. Men en kombinasjon av mye regn og tining gjorde at vi fikk en veldig brå flom som bygde seg opp i vassdragene på bare noen timer, sier ordfører Sletten.

Det totale skadeomfanget i Trysil har ikke Erik Sletten oversikt over ennå. Per nå ser det ut til å være mest skader i Ljørdalen.

Flomtoppen i Trysilelva er nådd nå, men NVE varsler fortsatt flom på nivå 3 i Engerdal og Trysil i dag og i morgen. Resten av Hedmark har flomvarsel 2 i dag og i morgen.

Følg flomsituasjonen her: