Flomtoppen i Trysilelva er nådd

Vannmassene vil etter alt å dømme trekke seg tilbake i løpet av dagen, noe som betyr at vårflommen blir mindre enn fryktet.

Flom Engerdal

Store nedbørsmengder har ført til oversvømmelser flere steder, her fra Engerdal.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Vannmassene førte til evakuering av en person i Ljørdalen i Trysil i går og stengte flere veier. I Ljørdalen har elveløpet nådd nivået for storflommen i 1995, mens Trysilelva, som steg voldsomt mandag, fortsatt er et godt stykke unna samme nivå.

– Vi har fortsatt flom i vassdragene, men det kom lite nedbør i natt, så det kan se ut som at det har nådd toppen nå, forteller ordfører Erik Sletten.

Men selv om nedbørsmengden har blitt mindre, er det fortsatt mye å henge fingrene i for ordføreren.

Ved 10-tiden meldte NVE at flomtoppen er nådd i Trysilelva. Nå begynner kommunen å rette fokus mot opprydningen.

Flom E6 Vienkrysset, Hamar

Økt vannstand til tross, E6 ble ikke stengt mandag.

Foto: Arne Trolldalen / NRK

– Vi har fått meldinger om at veger er ødelagt og at enkelte hytter og hus har blitt rammet. Fullt overblikk får vi seinere i dag. Først må vi få god oversikt, så prioriterer vi liv og helse, altså folk som trenger assistanse på en eller annen måte, og så har vi vegstrekninger som må utbedres, oppsummerer Sletten.

Vannstanden har satt sitt klare preg på Trysil. De fleste kan ferdes som normalt, men flere veier er stengt inntil videre.

Vil åpne veger

Nedbørsmengden er ventet å avta i løpet av tirsdag. Hedmark vil fortsatt få noe regn, mens det i Oppland skal bli forholdsvis tørt, melder Meteorologisk institutt. Flomvarselet er fortsatt oppe på oransje nivå i Hedmark, men vegvesenet regner med å åpne flere av de stengte vegene i løpet av dagen.

– Heldigvis ser det ut til at det har roet seg og at det verste er over. Ti fylkesveger er fortsatt stengt, men alle riksveger er åpne, sier Aud Riseng, avdelingsdirektør i Statens vegvesen region øst.

Geir Nordnes

Ei hengebru over elva Ljøra ved Nordbø i Ljørdalen måtte mandag kveld gi etter for vannmassene.

Foto: Geir Nordnes

Tirsdag morgen satt hun i krisemøte på Hamar, men flomsituasjonen vil etter alt å dømme ikke nå nivåene for de verste prognosene, blant annet på grunn av mindre nedbørsmengder.

– Hvis det ikke blir noe mer regn nå, vil alt fokus være på å få åpnet disse vegene igjen. Noen av dem, som fylkesveg 157 i Løten, vil nok ta litt lengre tid å åpne, mens andre vil kunne åpnes ganske raskt når vi får oversikt. Så nå må vi ta kontakt med entreprenørene våre og få prioritert hvilke veger som skal tas først, sier Riseng.

Vannet har også gått tilbake ved E6 ved Åkersvika i Hamar, så frykten for en stengt E6 viste seg å ikke være berettiget denne gangen.